Pek çok ilde Akarsel için eylemler

Jineoloji Araştırmaları Merkezi üyesi Nagihan Akarsel’in katledilmesine karşı birçok yerde eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Ekim 2022
  • 21:05

Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü akademisyen Nagihan Akarsel’in Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilmesi birçok kentte protesto edildi.

Dersim, İzmir, Ağrı, Tatvan, Manisa, Van, Diyarbakır ve İstanbul’da yapılan eylemlerde Nagihan Akarsel’in katledilmesine tepki gösterildi.

HDP ve TJA’nın çağrısı ile gerçekleştirilen eylemlerde okunan basın metninde şu ifadelere yer verildi:

“Nagihan, ömrünü özgür basında gazeteciliğe ve kadın haberciliğine adamış, her türlü zulüm ve baskıya rağmen gerçekleri yazmaktan bir an olsun vazgeçmemiş, duruşu herkese ilham olmuş bir kadındı. Bu ülkede kadın olmak, gazeteci olmak, muhalif olmanın ateşten gömlek olduğunu bilse de mücadelesinden bir an olsun geri adım atmamıştır.

Uzun yıllardır Süleymaniye’de yaşayan Nagihan Akarsel arkadaşımız Jineoloji çalışmaları ile kadınların sesi oldu. ‘Yeni bir dünya mümkün’ diyerek kadın özgürlük mücadelesine olan inancıyla kadınların sesini tüm dünya kadınlarına duyurdu.”

Açıklamanın devamında, Nagihan’a sıkılan kurşunlar kadın özgürlük mücadelesine sıkıldığı dile getirilerek şöyle devam edildi:

“Bu kurşunlar kadınların sesine, sözüne sıkılmış kurşunlardır. Nagihan’ın Kürt kimliği, kadın kimliği, gazeteci kimliği şahsında bizleri susturmaya ve sindirmeye çalışanlara cevabımızı, kadın özgürlük mücadelemizden bir adım dahi geri atmayarak vereceğiz!  İran’da olduğu gibi dünyanın dört bir yanında tekçi, cinsiyetçi erkek egemen rejimlere karşı kadın isyanımızla 21. Yüzyılı kadın yüzyılı yapacağız. Kadın özgürlüğünün hâkim olduğu demokratik sistemi biz kadınların öncülüğünde mutlaka inşa edeceğiz. Nagihan’a sözümüz mücadelemizi yükseltmek olacaktır. Kalemini de, sesini de, hayallerini de asla yarım bırakmayacağız.”

Diyarbakır ve İstanbul’da polis saldırısı

Diyarbakır’da basın açıklamasının ardından yürüyüş yapmak isteyen kadınlara polis saldırdı. Kalkanlarla kadınların etrafı çember altına alınırken, polis saldırısında biber gazı sıkıldı. Kadınlar ardından oturma eylemine geçerek durumu protesto etti. Yapılan açıklamadan sonra polis Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Eylem Akdağ ve bazı kadınlar gözaltına aldı.

İstanbul’da Kadıköy / Süreyya Operası önünde yapılmak istenen eyleme polis saldırdı. Eylem başlamadan çembere alınan kadınlar darp edilerek gözaltına alınırken, basın emekçileri de alandan uzaklaştırıldı.