İstanbul Sözleşmesi eylemleri sürüyor

İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesine karşı eylemler sürüyor. Atina’da ve İstanbul’da kadınlar eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 26 Mart 2021
  • 21:00
Atina

Atina

Beylikdüzü

Beylikdüzü

Kadıköy

Kadıköy

Maltepe

Maltepe

Maltepe

Maltepe

Penta

Penta

Esenyurt

Esenyurt

Maltepe

Maltepe

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı başlayan eylemler devam etti. İstanbul’da kadınlar Beylikdüzü, Maltepe,Esenyurt, Okmeydanı’nda eylemler gerçekleştirdi.  Atina’da 7 kadın gözaltına alındı ve bırakıldı.

Kadıköy’de “Sözleşmeyi uygula, kararı geri çek” eylemi

Kadıköy’de Bahariye Girişi’nde bir araya gelen kadınların Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürümesi polis tarafından engellendi. Altıyol’da açıklama yapan İlerici Kadınlar Derneği, Kadın Meclisleri, Komünist Kadınlar üyeleri sık sık “kararı geri çek, sözleşmeyi uygula” “asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları atarak konuşmalar gerçekleştirdi. Okunan basın açıklamasında “Gökkuşağının renklerini silemeyecekler. Farklılıklarımıza asla karışamayacaksınız, yok sayamazsınız, bu yaptığınız ayrımcılıktır” diye vurgulandı.

İstanbul’da dört bir yanda kadınlar sokaklarda

Beylikdüzü Belediye Durağı’nda bir araya gelen kadınlar   “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!” ve “Kadın cinayetlerine, erkek şiddetine ses çıkar!” yazılı pankartı ve Kadınlar “Beyler vermez, biz alırız zor ile” ve “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” yazılı dövizler taşıdılar.

Esenyurt Depo’da Kapalı Cadde’deki Örnek Börek önünde bir araya gelen kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizim. Vazgeçmiyoruz” dedi.

Maltepe’de dövizleri ile bir araya gelen kadınlar “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diye haykırdı.

Okmeydanı’nda kadınlar saat 18.30’da Mahmut Şevket Paşa Mahallesi Sağlık Ocağı önünde buluştu. Eylem sırasında mahallede polis ablukası vardı.

Basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“Kadınlara yönelik şiddeti önleyen, kadınları güçlendirecek destek mekanizmalarını oluşturan ve failleri cezalandırma yükümlülüğü veren bir sözleşmeden çekilmek, devletin bu yükümlülüklerden kaçması anlamına gelir. Kadın cinayetlerine karşı, kadına yönelik şiddeti önlemek için sorumluluk almayı reddettiği anlamına gelir. Devletin kadınlara karşı olan ataerkil zihniyet ile işbirliği içerisinde olduğu anlamına gelir.

Sözleşmeden çekildiğimiz gece yarısı, sosyal medyadan dahi gördük ki; kadınları dövme özgürlüğü isteyen erkeklere, Samsun’da sokak ortasında eski eşini öldüresiye döven ve kamuoyu baskısıyla tutuklanan İbrahim Zarap gibilere, “bizimle eşit değilsiniz” diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirenlere büyük bir hediye verildi. Karakollarda kadınları şiddete maruz kaldığı evlerine geri yollayanlar, sığınaklarda kadınlara hapis hayatı yaşatanlar, mahkeme salonlarında kadınları maruz kaldığı şiddet için suçlayanlar o gece teşvik edildi.

İstanbul Sözleşmesi bizlerin yıllardır süren mücadelesi sonucu yazıldı. Sözleşme’nin fesih kararını asla tanımıyoruz! Bir grup adamın sözünün, tek adamın kararının kadınların nezdinde hükmü yoktur! İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanıp, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek. Kadın düşmanlarına karşı yaşasın kadın dayanışmamız!”

Atina’da 7 kadın gözaltına alındı

Atina'da Türkiye Büyükelçiliği önünde İstanbul Sözleşmesi için eylem gerçekleştirildi. 7 kadın gözaltına alındı. Sonrasında gözaltına alınan kadınların serbest bırakıldığı açıklandı.