Sağlık çalışanı bir kadın emekçiyle konuştuk…
- Taşerondan kadroya geçirilmiş bir sağlık emekçisisiniz. Kadro koşullarından memnun musunuz?
Kadro koşullarından memnun değilim. Bize, içi boş, göstermelik bir kadro dayatıldı “Beğenmeyen istifa etsin” denildi. Taşeron firmadan haklarımızı, kıdemlerimizi alamadık. Toplu sözleşmemiz 2 sene sonra yapıldı. Bu süre içinde zam ve fazla mesai ücreti almadık.
- Yakın zamanda doğum yaptınız. Hamilelik sürecinde ve sonrasında yaşadığınız sorunlardan bahsedebilir misiniz?
Hamilelik sürecim pandemi zamanına denk geldi. Yıllık izin kullanmadan günde tek maske hakkım olacak şekilde yoğun bakımda çalıştırıldım. 24 haftalık olana kadar hiçbir şekilde izin kullanamadım. Hamile bir hemşire arkadaşım covid nedeniyle hayatını kaybetti. Bu sebeple psikolojik olarak da bu dönemi zor atlattım.
- Hamilelik, doğum ve sonraki süreç için yasal düzenlemeler sizce yeterli mi?
Bence yasal düzenlemeler yeterli değil. Yasal düzenleme olsa bile bir denetim mekanizması yok. 2 aylık bebeği evde bırakıp işe gitmek gerekiyor. Doğum izni çok az. Daha fazlası için ücretsiz izin almak zorunda kaldım. Bir anlamda geçici olarak işsizim. Yasalar kadınları “analık görevleri” adı altında işsiz ve ekonomik olarak güvencesiz bırakacak şekilde düzenleniyor. Kesinlikle yetersiz.
- Kadın işçi-emekçilerin bu 1 Mayıs'ta talepleri ne olmalı?
Daha uzun süreli ücretli izin istiyoruz. İşsiz kalmak istemiyoruz. Yarı zamanlı çalışmaya tam ücret istiyoruz. Ücretsiz ve nitelikli kreş istiyoruz. İşimize geri döndüğümüzde aynı statüden devam etmek istiyoruz. Erkek işçilere oranla daha az maaş almak istemiyoruz, eşit işe eşit ücret istiyoruz.
- Buradan yapmak istediğiniz başka bir çağrı var mı?
Kadın yaşamın yarısıdır. Hem çalışma alanımızda hem hayatın içinde eşitlik istiyoruz!
Kızıl Bayrak / Küçükçekmece