“Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz”

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için alanlardaydı. İstanbul, Adana, Mersin ve İzmir'de yapılan açıklamalarda kadınlar “Bugün meclis açıldı ve biz kadınlar takipteyiz! İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 01 Ekim 2020
  • 21:30

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi için İstanbul, Adana, Mersin ve İzmir’de eylemdeydi.

İstanbul

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu'nun çağrısı ile Kadıköy Eminönü İskelesi'nde buluşan kadınlar “Haklarımızı savunmak ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmak için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. “Takipteyiz, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklamada, “İstanbul sözleşmesini uygula”, “Yaşamak istiyoruz”, “Gülistan Doku'ya ne oldu” ve katledilen kadınların isimlerinin yazdığı dövizler taşındı.

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu adına okunan basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi'nin tartışmaya açılmasına karşı kadın haklarının pazarlık konusu olmadığını ifade edildi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeye niyetimiz yok. Temmuz başında AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un ‘Nasıl usulünü yerine getirerek imzalanmışsa, usulünü yerine getirerek sözleşmeden çıkılır’ diyerek başlattığı ve ardından Erdoğan’ın ‘Halk istiyorsa kaldırın’ sözüyle gündeme oturan; tarikat ve cemaatlerin de kampanyalar yaparak destek olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma tartışmalarını kadınların itirazları ve mücadelesiyle ertelemek zorunda kaldılar. İstanbul Sözleşmesi’ne alternatif olarak düşünülen, ‘yerli’ denilerek hazırlığına kılıf uydurulan yeni bir sözleşmeye karşı takipteyiz. Basına sızan bilgilere göre Erdoğan’ın “Biraz gündemden düşürün.” dediği ve meclis açıldıktan sonraya bırakıldığı söylenen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme çalışmalarına, “yeni yol haritaları” diye ifade edilen planlara karşı takipteyiz, uyarıyoruz: Meclisin yeni yasama yılında İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmayı aklınızdan bile geçirmeyin.”

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili acil önlemlerin ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasına dair çalışmaların TBMM gündemine alınması çağrısında bulunan kadınlar “Meclis’in tüm çalışmalarında, İstanbul Sözleşmesi’nin ilkelerini hayata geçirin” diye seslendi. Sadece İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin gündemden kalkmasını değil, sözleşmenin devlete yüklediği koruma, önleme, kovuşturma, tazminat; çok dilli ve anadilinde destek, eşitlik politikaları geliştirme ve uygulama gibi sorumlulukların da yerine getirilmesini istediklerini ifade eden kadınlar sözleşmenin birkaç maddesini tartışmaya açmanın dahi, kadınları daha fazla şiddete açık hale getirdiğini vurguladı.

Açıklamada katledilen kadınların faillerinin cezasızlıkla ödüllendirildiği anlatılarak “İktidar sadece sözleşmeyi ve maddelerini tartışmaya açarak değil, şiddet ve cinayet faillerini koruyarak da kadınların giderek güvensiz koşullarda yaşamasına ve erkek şiddetinin artmasına neden oluyor. Burada adlarını anamadığımız onlarca kadın İstanbul Sözleşmesi tartışmalarının kadınlara karşı düşmanlık haline dönüştüğü günlerde erkekler tarafından katledildi” denildi.

Her gün sokaklarda, mahkemelerde erkek şiddetine karşı hayatlarını savunup, katledilen kadınların hesabını sorduklarını dile getirdiği açıklamada, “Katilleri cezasız bırakan devlettir. Tek tek ve yan yana gelerek, dayanışmamızdan güç alıyoruz. Erkeklere ve yaslandıkları iktidara kafa tutuyoruz” diye belirtildi.

İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için görevli olan kamu kuruluşlarına seslenerek “İmza attığınız sözleşmenin yükümlülüklerinden kaçmayın. Sesimize kulak verin. Biz yaz aylarında olduğu gibi bundan sonra da haklarımızı savunmak ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bütün kadınları dayanışmaya, haklarımız ve hayatlarımız için mücadele etmeye çağırıyoruz” denildi.

Açıklama sloganlarla ve alkışlarla sonlandırıldı. 

İzmir

İzmir'de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen Kampanya Grubu "Gözümüz üzerinizde haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'ni uygula" pankartını açarak açıklama yaptı.

Açıklamayı Kampanya Grubu adına Meryem Yıldırım okudu. Yıldırım açıklamada şunları ifade etti:

“İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula” diyen kadınlar olarak sözleşmeyi tartıştırmayacaklarını ve uygulanmasının takipçisi olacaklarını ifade ederek, “İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasında görevi olan Meclis’in derhal denetim görevlerini yerine getirmesini, kadınların kazanılmış hakkı olan İstanbul Sözleşmesi’nin ayrım yapılmaksızın uygulatılması için harekete geçmesini istiyoruz. Bir kişi daha eksilmemek için, takipteyiz, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz."

Açıklama sloganlarla sona erdi.

Mersin

Mersin Kadın Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek İstanbul Sözleşmesi için eylem gerçekleştirdi. “İstanbul Sözleşmesi’nden, sokaklardan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, Salı günü gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eş Başkanı Gülhabar Şöfer’in fotoğrafının yer aldığı dövizler taşındı.

Eylemde açıklamayı Çiğden Serin okudu. Serin, İstanbul Sözleşmesi’nden, sokaklardan ve haklarından vazgeçmeyeceklerini belirterek, şunları ifade etti:

“Cezalarla, gözaltılarla kadın mücadelesini engellemeye çalışanlara diyecek sözümüz var. Mücadele ile kazandığımız haklarımızı yine mücadele ile savunacağız. Kadın mücadelesini engelleyemeyeceksiniz. Sokakları kadınlara yasaklayamazsınız.

Gülbaharı ve HDP’ye yönelik operasyonlarla gözaltına alınan kadınları erkek egemen sisteme, erkek şiddetine, çocuk istismarına, kadın cinayetlerine karşı birlikte verdiğimiz mücadeleden tanıyoruz. Bu gözaltı kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesine saldırıdır. Gözaltılarla kadın mücadelesini engelleyemezsiniz. Bahar arkadaşımızı ve tüm gözaltıları derhal serbest bırakın.”

Açıklama “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Jin jîyan azadî” ve “6284’ü uygula” sloganları ile sonlandı.

Adana

Adana Kadın Platformu, Atatürk Parkı’nda bir araya gelerek tepkilerini dile getirdi. “Haklarımız pazarlık konusu değil! İstanbul Sözleşmesi’nin uygulatacağız” pankartının açıldığı açıklamada, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganları atıldı.

Burada açıklamayı okuyan Avukat Sevil Avcı Bek, “Erkeklere ve yaslandıkları iktidara kafa tutuyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulanması, uygulatılması, denetleme mekanizmalarının devreye sokulması meclisin yükümlülüklerinden biridir. Kadın düşmanı politikalara, erkek egemen zihniyete karşı gözümüz üzerinizde. Bütün kadınları dayanışmaya; haklarımız ve hayatlarımız için mücadeleye çağırıyoruz” dedi.