Ankara’nın Keçiören ilçesinde 3 Haziran 2020'de şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Aleyna Çakır davasının üçüncü duruşması Ankara Adliyesi 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
17'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesi beklenen duruşma, mahkeme başkanının mazereti dolayısıyla 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Pandemi tedbirleri gerekçe gösterilerek duruşma salonuna aile ve avukatlar dışında basın da dahil kimsenin alınmasına izin verilmedi.
Duruşmaya, uyuşturucu kullanmak ve özendirmek suçundan Sincan Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan şiddet faili Ümitcan Uygun Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Davaya, Çakır’ın aile avukatlarının yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatları katıldı.
“Aleyna aramızda olabilirdi”
Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapmak isteyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, polis engellemesiyle karşılaştı. Polislerin yalnızca avukatların açıklamasına izin vereceklerini belirtmeleri üzerine Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına Süheyla Oğuz açıklama yaptı. Çakır’ın hayattayken yapmış olduğu şikayetinin işleme alınması halinde hayatta olacağını belirten Oğuz, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine izin vermeyeceklerini söyledi.
Duruşma 2 Haziran’a ertelendi
Davanın avukatlarından Umur Yıldırım, mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada duruşmada tanık olarak dinlenen S.E., Uygun’un, Çakır’ı zorla pavyonda çalıştırdığını ve ona şiddet uyguladığını ifade etti. Tanığın ifadeleri üzerine Uygun’un avukatları tanık ve Çakır’ın avukatlarına sözlü saldırılarda bulundu. Avukatlar arasında gerginlik yaşanması sonucu mahkeme başkanı duruşmaya kısa bir ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme başkanı duruşmayı 2 Haziran’a erteledi.