İçişleri Bakanlığı genelgesiyle açıklanan zorunlu PCR testi uygulaması, 6 Eylül Pazartesi günü hayata geçirilecek. Genelgeye göre, öğretmenler ve okul personeli ile üniversite çalışanları ve öğrencileri, aşı olmamışlarsa haftada iki kez zorunlu PCR testi uygulamasına tabi olacak. Bununla birlikte, konser, sinema, tiyatro gibi etkinlikler ile toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirilecek şehirlerarası seyahatlerde de aşı olmamış kişilerde negatif test sonucu şartı aranacak.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce okul ve üniversiteler için gereken PCR testlerinin devlet hastanelerinde ücretsiz yapılacağını açıklamıştı.
BirGün’den Melisa Ay’ın haberine göre, zorunlu test uygulamasını değerlendiren İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, PCR testlerinin aşının yerine geçemeyeceğinin altını çizdi. Uygulamanın yaratacağı olası karışıklıklara dikkati çeken Küçükosmanoğlu şunları söyledi:
“Testlerin özellikle hastalığı belirtisiz olarak geçiren gruplarda yaygın olarak uygulanmasının hastalığın yayılma hızını yavaşlatacağını salgının başından beri savunuyoruz. Bununla birlikte unutulmaması gereken nokta, PCR testinin, aşının koruyuculuğunun yerine geçebilecek bir niteliği yoktur. Hastalık belirtisi göstermeyen çok sayıda kişiye aynı anda test yaptırmanın laboratuvarların yükünü artırmak ve mali yük oluşturmak gibi sonuçları var.
“Bunun yerine elimizdeki mali gücü ve insan gücünü aşılamaya ayırmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Test uygulamasının aşının yerine konmaya çalışılması kaos yaratır. Özellikle okullarda bunun sürdürülebilir olması çok zor.”
Aşı olmayana ücretli test yaptırımı
Dünyada zorunlu PCR testlerinin ücretli olduğu örnekler mevcut. Yunanistan, 13 Eylül’de yürürlüğe girecek yeni önlemlerle birlikte aşı olmayanlara test ücreti ödemesini zorunlu hale getirecek. Aşılama oranlarının artması hedeflenen yaptırımlarla, aşı olmamış kişilerin yaptıkları işe göre değişmekle birlikte haftada bir veya iki kere Covid-19 testi yaptırmaları mecbur kılınacak. Aşı olmayan kişilerden alınacak test başı ücret 10 avro olarak belirlendi. Asgari ücretin aylık 773 avro olduğu ülkede haftada iki kere test yaptıran biri aylık maaşının yüzde 10’unu test yaptırmak için harcamak zorunda kalacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel de daha önce 11 Ekim’den itibaren hamileler, çocuklar ve sağlık sebebiyle aşı yaptıramayanlar hariç kişilere Covid-19 testlerinin ücretli olacağını açıklamıştı.
Öte yandan Türk Tabipleri Birliği (TTB), tam 295 gündür randevu taleplerini kabul etmeyen Sağlık Bakanlığı’ndan bir kez daha randevu talep etti.