Zonguldak'ta cüruf tesisi protestosu

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde yapılmak istenilen cüruf tesisine karşı eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Kasım 2021
  • 11:30

Ereğli ve Alaplı sınırlarında yer alan cüruf tesislerine ilişkin eylem yapıldı. Yapılan açıklamada yaşanan süreç hakkında bilgi vererek eğer tesis kurulursa bölgenin beklediği sorunları anlatıldı.

Yapılan açıklamada Ege Doğa A.Ş.’nin kanuna aykırı bir şekilde eski bir taş ocağına yeni ruhsat alarak cüruf işlemeye başladığını ve bu işlemin bir an önce durdurulması gerektiği ifade edildi. Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı:

“-Balıkçı barınağı kirlenecek.

- Mevre altı ve cennet plajı kirlenecek.

- Bölgedeki fındıklar zarar görecek.

- Zarar gören fındık mahsulü nedeniyle vatandaşın gelir kaybedecek.

- Üzerine toz konmuş fındık mahsulünü toplayanlar zarar görecek

- Üzerine toz konmuş fındık mahsulünü toplayacak işçi bulmakta zorlanılacak

- Çevredeki tarım arazileri tarım yapılamaz bir hale gelecek.

- Orman, doğa, dere, göl yok olacak. Yeraltı suları kirlenecek

- Atık tozlarının ıhlamur ve kestanelere zarar görme riski

- Bölgedeki arıcılık faaliyeti yapanlar bu durumdan etkilenecek.

- Ormanın içindeki bu güzel köy mahvolacak.

- Çevredeki köyler atıklardan etkilenecek.

- Sel ile atıklar dereye ve denize ulaşacak

- Atık tozlarını soluyanlar hasta olacak.”

Ege Doğa A.Ş.’nin kuralsız şekilde bölgeyi cüruf ile doldurmaya başladığını belirtilen açıklamada “Taş doğal bir maddedir. Cüruf ise bir atıktır. İçinde sağlığa zararlı ağır metaller içermektedir” denildi.

“Ereğli, Alaplı ve Akçakoca’yı Erdemir’in çöplüğü yaptırmayacağız!”

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Erdemir İSO 9000 belgeli bir kurum. Ruhsat ve Çalışma izini, gerekli yasal prosedürleri tamamlanmamış bu firmaya cüruf vermesi araştırılması, tartışılması ve sorgulanması gerek bir durum olduğunu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Bizler bu Mücadeleyi kendi yaşamımız, suyumuzun kirlenmemesi, fındığımızın, deniz ve yer altı sularımızın temiz kalması için yürütüyoruz. Erdemir’e sesleniyoruz. Ereğli, Alaplı ve Akçakoca’yı Tehlikeli atıklar ile kirletme amacınızdan vaz geçin. Cüruf ve diğer atıklarınız bertaraf etmek için yatırım yapın. Yerel yetkililere sesleniyoruz. Mahkeme kararları var. Bu karaları uygulayın. Ege Doğa A.Ş.’nin kaçak çalışmasını durdurun. Mülki amirlere sesleniyoruz. Bu bölgeye yasadışı olarak Cüruf taşıyan kamyonlar ve kurumlar hakkında yasal işlem başlatın. Bu bölgeye cüruf sokmayın. Alaplıyı ve ereğliyi seven, doğayı ve sağlıklı yaşamı tercih eden herkesi bu mücadeleye destek vermeye davet ediyoruz. Çevre ve doğa bizim geleceğimiz. Sahip çıkılmasını istiyoruz. Ereğli, Alaplı ve Akçakoca’yı Erdemir’in çöplüğü yaptırmayacağız. Kararlıyız kavak dere ve gölün mesire alanı ilan edilmesini istiyoruz.”