Çevre örgütleri İkizdere’de

İstanbul’dan İkizdere’ye giden doğa savunucuları gerçekleştirdikleri eylemde İşkencedere Vadisi’ne sahip çıkma çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Ağustos 2021
  • 17:09

İstanbul’dan İkizdere’ye giden doğa savunucuları İkizdere Kaymakamlığı önünde eylem gerçekleştirdi. İkizdere Dernekler Federasyonu, Yaşam Ve Dayanışma Yolcuları, Doğanın Çocukları, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Karınca, Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Senoz Vadisi Koruma Platformu, Gürdere Köyü ve İkizderelilerin katıldığı eylemde taş ocaklarının durdurulması ve kapatılması talep edildi.

Eyleme katılanlar adına okunan basın açıklamasında ülkede doğa tahribatının arttığına değinilerek “Uzun zamandır ülkemiz üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Felaketlerden kurtulamıyoruz. Memleketimizin her yanı  yangın ve sel felaketleri ile sarsılıyor. Doğaya karşı insanın verdiği zarar, misli ile geri geliyor ve hepimiz biliyoruz ki bu savaşın kazananı mutlaka doğa olacaktır” denildi.

Açıklamanın devamında doğa tahribatının önemli nedenlerinden birisi HES iken, bir diğerinin taş ocakları olduğu belirtildi. Sonrasında, bu doğa talanının yol açtığı tehdit, “Kapse/Şimşirli taş ocağına karşı çıkmamamızdan cesaret alan doğa katilleri bu sefer de Cevizlik/ Gürdere de devasa bir taş ocağına başladılar. Ağaç katliamları derelerimizin yok edilmesi ile ekosistem tamamen geri dönülmez biçimde yok edilmektedir” ifadeleriyle ortaya koyuldu.

Doğaya sahip çıkma çağrısı yapılan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Geçmişimize sahip çıkalım.  Bize atalarımızdan miras kalan ormanlarımızı derelerimiz bir avuç talancıya yok ettirmeyelim. Bu doğa içinde yaşayanlarla birlikte bir bütündür. Ayısından kokoviçisına kadar bütün canlıların yaşam alanlarıdır. Doğa bir gün, mutlaka bu uyarılarımız da haklı olduğumuzu hepimize gösterecektir. Ne yazık ki o zaman haklı olmamızın hiç bir anlamı olmayacaktır. Çünkü çok geç kalınmış olacaktır.”

Basın açıklaması sonrası orman içerisinden taş ocağına girmeye çalışan çevreciler, jandarma tarafından engellendi. Çevre örgütleri daha sonra giriş kapısından girmek istedi. Ancak, bu kez güvenlik tarafından engellendi. Yoğun tartışma ve itirazların yaşandığı alanda çevre örgütleri ve direnişçiler bekleyişe geçti.