“Zırhlı araç ölümleri sıradanlaşmamalı”

Şırnak’ın İdil ilçesinde 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu’nun kolluk güçlerine ait zırhlı araç tarafından katledilmesi üzerine barolar açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Eylül 2021
  • 20:54

Barolar, Şırnak’ın İdil ilçesinde 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu’nun, zırhlı aracın çarpmasıyla katledilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kolluk güçlerine ait zırhlı araçla işlenen cinayetlerin hatırlatıldığı açıklamada, İnsan Hakları Derneği’nin 2019 yılı raporuna göre, son 10 yılda 16’sı çocuk 36 kişinin katledildiği, 85 kişinin yaralandığı belirtildi. 2019’dan beri de zırhlı araçla işlenen cinayetlerin sürdüğü belirtilerek “Zırhlı araç ölümlerinin sıradanlaşmaması gerekir” vurgusu yapıldı ve şöyle denildi:

“Mihraç Miroğlu evinin önünde, kendi sokağında ve kendi yaşam alanında yaşam hakkını korumakla yükümlü kamu görevlilerinin kullandığı zırhlı aracın çarpması sonucu ölmüştür. Devletin güvenlik amacıyla zırhlı araçları yaşam alanlarında yaygın kullanımı, başta çocuklar olmak üzere yasam hakki ihlallerine sebebiyet vermektedir.”

Etkin ve adil bir soruşturma yapılmamasının da zırhlı araçla işlenen cinayetlerin önünü açtığına dikkat çekilen açıklamada “‘Hukukun üstünlüğü ilkesi’ gereği yargı, failler kim olursa olsun mağdurların adalet duygusunu karşılamalı ve pratiğiyle benzer ihlallerin gerçekleşmemesi için caydırıcı gücünü hissettirebilmelidir” denildi.

Açıklamaya imza atan 14 baro adına son olarak şu çağrı yapıldı:

“TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun zırhlı araçlarının neden olduğu kazalarla ilgili elit komisyon kurarak araştırma raporu hazırlamasını, yıllardır süregelen bu ölümlere karşı adli ve idari makamların tarafsız ve etkili bir soruşturma yürütmesini talep ediyor, Mihraç Miroğlu’nun ölümü dahil benzeri ölüm ve yaralanmalar hakkında sürdürülecek yargılama süreçlerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

İmzacı barolar ise şöyle: Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Bingöl Barosu, Batman Barosu, Bitlis Barosu, Dersim Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Urfa Barosu, Şırnak Barosu ve Van Barosu.