Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi’nde 3 Eylül’de evinin önünde bisiklet süren 7 yaşındaki Miraç Miroğlu, zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirmişti. Raporlanan sonuçlara göre 2008-2021 yılları arasında zırhlı araç çarpmaları sonucu 22 çocuk yaşamını yitirdi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 2019 yılında yayımladığı zırhlı araç çarpmalarına ilişkin raporu güncelledi. Rapora göre, 2008-2021 yılları arasında en az 76 zırhlı araç çarpması yaşandı ve 20’si çocuk 42 kişi yaşamını yitirdi. Ayrıca 21'i çocuk 90 kişi de yaralandı. Bölge kentleri dışında da zırhlı araç çarpmaları sonucu 1’i çocuk 2 kişi yaşamını yitirdi.
“Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 35 yıldır süregelen ve halen devam etmekte olan savaş ve düşük yoğunluklu çatışma hali, gerisinde ağır ve onarımı güç bir toplumsal tahribat oluşturmuştur” denilen raporda “Gayriresmi rakamlara göre 50 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği ifade edilen bu süreçte, ağır insan hakları ihlalleri de şiddet ortamının etkisiyle meydana geldi ve sürekli sistematik bir artış gösterdi” ifadelerine yer verildi.
Zırhlı araç çarpmaları “trafik kazası” sayılıyor
Raporda şu görüşler yer aldı:
“Zırhlı araçların yerleşim mekânlarında kullanımının artırılması ve hukuki-idari denetimden yoksun bir şekilde kullanılması sonucunda gerçekleşen olaylar, tüm hatları ve niteliği ile bir suç teşkil etmesine karşın fail/faillerin yasama, yürütme ya da yargı birimleri tarafından doğrudan ya da kanun hükümleri kullanılarak yargılamadan muaf kılınması veya olması gerekenden daha az cezaya mahkûm edilmesi sağlanıyor.
“Zırhlı araç çarpması nedeni ile hazırlanan dosyalarda, idari ve adli soruşturmaların eksik, yanlı ve fail/failler konumundaki kolluk birimini aklayacak şekilde, bilgilerin yine ilgili kolluktan temin edilerek oluşturulduğuna rastlanılmıştır. Soruşturma makamlarının eylemin oluşumundan itibaren, zırhlı aracın sürücüsü kamu görevlisinin görevi icrasında gerçekleşen trafik kazası ön kabulü ile hareket ettikleri görülmüştür.”