"Zeytinliklerimizi korumak zamanıdır"

Zeytinlik alanların madenciliğe açılması dört bir yanda yapılan eylemlerle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mart 2022
  • 14:51

Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yürütülmesinin önünü açan yönetmeliğin yürürlüğe girmesine tepkiler sürüyor. 

Tarım Orkam-Sen’den  Adana’da basın toplantısı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Adana Şubesi ve Adana Veteriner Hekimler Derneği, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nda (Eğitim Sen), “Maden yönetmeliğindeki değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” ile ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.

Tarım Orkam-Sen Adana Şube Başkanı Yılmaz, “Maden yönetmeliğindeki değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğe" dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Tam da şimdi zeytinliklerimizi korumak zamanıdır. Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel görevi zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez”

“Kabul edilemez”

Ankara’da doğayı ve tarımı korumaya yönelik çalışmalar yürüten meslek odaları ZMO konferans salonunda basın toplantısı gerçekleştirdi. ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, asırlık zeytinlerin belli şirketlerin karı için taşınmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.  Suiçmez şunları ifade etti:

“Anayasa ve de yasalardaki koruyucu hükümlere rağmen 2002 yılından beri sürekli gündeme gelen mevzuat değişiklikleri, doğayı ve tarımı korumaya duyarlı kesimlerin toplumsal mücadelesi ve hukuk mücadelesi ile defalarca yargı tarafından durduruldu”

Suiçmez son olarak yönetmeliğe karşı her türlü yasal yoldan mücadeleyi sürdüreceklerini idari ve hukuki süreci işleteceklerini belirtti.

 “Zeytin kültürü yok edilecek”

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde Zeytin Parkı’nda eylem yapıldı. Eylemde konuşan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce Meclis’te zeytin yasasının defalarca değiştirilmeye çalışıldığını belirterek şunları ifade etti:

“Çok sayıda devlet arazisinde bulunan zeytin ağaçları maden alanlarına dönüştürülerek bu alanlar çok düşük ücretlerle büyük şirketlerin eline geçecek. Bu bölgelerde bu zamana kadar oluşmuş zeytin kültürü yok edilmiş olacak”

“Bu talana dur diyeceğiz”

SOL Parti Balıkesir Burhaniye’de Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada “Bu iktidar tüm kavramların içini boşalttı. Kamu yararı bu iktidar için şirket yararı anlamına gelmektedirdenildi. Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı:

“Zeytinlikleri yok edecek maden işletmelerinde kamu yararının kırıntısı dahi yoktur. Aksine, ekosistemde büyük tahribatlara sebep olup havamızı, suyumuzu, gıdamızı zehirleyen; geleceğimizi tehdit eden faaliyetlere izin verilmesi kamu yararı ilkesinin rafa kaldırılması anlamına gelmektedir. Şirketlerden başka kimseye faydası olmayacak böylesi kararların, zeytinle geçimini sağlayanlar yok sayılarak alınacağı ve kırdan geçinenlerin yaşamları üzerindeki tasarruf hakkını gasp etmeye yarayacağı açıktır. Zeytinliklerin, tarım alanlarının talanına ve işlev dışı kullanımına izin veren, verimli toprakları maden, enerji ve turizm yatırımlarına açan her türlü yönetmelik iptal edilmelidir. Tarım arazilerine planlanan maden, enerji, turizm gibi amaç dışı kullanıma yönelik her türlü yatırım derhal sonlandırılmalıdır. Zeytinliklerimizi, doğayı, yaşamı korumanın tek yolu doğa-yaşam katili bu iktidarı birleşik mücadelemizle alaşağı etmekten geçiyor. Bu talana dur diyeceğiz.”