Zeliha Recber için Stuttgart’ta anma etkinliği!

27 Temmuz’da yaşamını yitiren Zeliha Recber Stuttgart’ta yapılan etkinlikle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ağustos 2019
  • 08:50

Devrim ve sosyalizm kavgasının sıra neferi ve devrimci bir işçi olan Zeliha Recber yoldaşı amansız bir hastalık sonucu 27 Temmuz’da kaybetmiştik. Zeliha yoldaş, 2 Ağustos Cuma günü Stuttgart’ta ailesi, yoldaşları, devrimci dostları ve yakınlarının katıldığı cenaze töreninin ardından aynı kentte sonsuzluğa uğurlanmıştı.

4 Ağustos Pazar günü ise, daha çok uzaktan gelen yoldaşlarının ve dostlarının katılımıyla bir anma etkinliği daha gerçekleştirildi. MLPD’ye ait olan İşçi Eğitim Merkezi’nde (ABZ) gerçekleşen anmaya, yoldaşlarının yanı sıra, Alman, Türkiyeli ve diğer uluslardan işçi, emekçi ve devrimcilerden oluşan bir kitle katıldı.

Anma programı kısa bir açılış konuşmasının ardından, Zeliha Rençber şahsında, devrim ve sosyalizm kavgasında yitirdiğimiz tüm devrimcilerin anısına saygı duruşuyla başladı.

Ardından eşi ve aynı zamanda yoldaşı tarafından, uzun beraberliklerinde önemli ve onurlu bir yer kaplayan devrimci mücadelesine vurgu yapan ve onu kaybetmenin üzüntüsünü paylaşan bir konuşma gerçekleştirildi. Yoldaşı, Zeliha’nın veda etmeden önce kendisinden iki istekte bulunduğunu; birincisi, çocuğunun ve torunlarının da devrimci mücadeleye omuz vermesi, ikincisi ise sahip oldukları bir takım maddi birikimlerin mücadelenin hizmetine sunulması olduğunu belirtti.

Zeliha yoldaşın kızı da Almanca bir konuşma yaptı. Konuşmasında, kendisinde de izler bırakan, annesinin siyasal ve kişisel yaşamından bazı kesitler sundu. Annesinin tüm yaşamında olduğu gibi, yaşamının son anlarında ve ölüme karşı bile cesaretini, metanetini ve neşesini hiç kaybetmediğine, hastalığından hiç yakınmadığına ve ölümü adeta ayakta karşıladığına değinerek noktaladı konuşmasını.

Ardından Zeliha yoldaşın sevdiği türkülerden oluşan müzik eşliğinde, onun yaşamından karelerin yer aldığı sinevizyon gösterisi sunuldu.

Daha sonra, uzun sayılabilecek siyasal yaşamının son durağı olan ve onun yaşamında özel bir yeri olan partisi TKİP adına bir konuşma gerçekleştirildi. Zeliha yoldaşın siyasal yaşamıyla paralellikler gösteren, Türkiye devrimci hareketindeki siyasal evrime, bunun nihayetinde ortaya çıkan sınıf partisine ve onun apayrı yerine vurgu yapan konuşma, yoldaşın anısına bağlılık sözleri ve mücadele vurgusuyla sona erdi.

MLPD’li dostların katkılarıyla müzik eşliğinde Avusturya İşçi Marşı Türkçe ve Almanca olarak hep bir ağızdan coşkuyla okundu.

Ardından MLPD adına bir konuşma yapıldı. Konuşma, Cenaze töreni ve anmanın ABZ’de yapılmasının Zeliha’nın özel isteği olduğu, ABZ’in gelişiminde ve etkinliklerinde kendisi ve eşinin anlamlı katkılarının bulunduğu vurgusuyla başladı. Devamında Zeliha yoldaşı mücadele alanlarında, grevlerde, sınıf mücadelesi içinde, Cumartesi Anneleri’nin eylemlerinde, yürüyüşlerde ve Türkiye’de gelişen işçi direnişleriyle dayanışma çabaları içinde tanıdıkları aktarıldı. Onun enternasyonal mücadeleye atfettiği önem gereği birlikte birçok çalışma yaptıklarını ve bunun dostluklarını sürekli geliştirip pekiştirdiğine değinen konuşma, onu kaybetmenin derin üzüntüsü ve anısına bağlılık sözleriyle sona erdi. Konuşma içerisinde, değişik kişilerce yer yer şiirler ve bazı anıları dile getiren kısa konuşmalar da yapıldı.

KPD- Wiederaufbau/Frankfurt temsilciliği de anmaya anlamlı bir mesaj gönderdi. “Dünyanın neresinde olursa olsun, bir devrimcinin kaybı hepimizin kaybıdır!’’ vurgusu yapılan mesaj, B.Brecht’in şu anlamlı satırlarıyla noktalandı: “Güçsüzler savaşmazlar, biraz güçlüler belki bir saat savaşır, daha güçlüler yıllarca savaşır, en güçlüler yaşamları boyunca savaşır. İşte onların yeri dolmaz!”

Anmada ABZ, Tohum Kültür Derneği, Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu (PİA), Stuttgart Cumartesi Anneleri adına da birer konuşma yapıldı. Ayrıca Stuttgart Cumartesi Anneleri bileşenleri olan ADHK, Alınteri, HDK, Stuttgart Kadın Meclisi, Kürt Kadın Hareketi, SKB, Yeni Kadın adına ortak bir mesaj sunuldu.

Stuttgart yerelinde, Alman dostların yanı sıra, hemen tüm Türkiyeli devrimci- demokrat dost yapılardan insanların katıldığı, enternasyonal ve devrimci bir atmosferde gerçekleşen anma etkinliği, enternasyonal marşının Türkçe, Almanca ve İspanyolca coşkuyla bir ağızdan söylenmesiyle sona erdi.

Kızıl Bayrak / Stuttgart