Zam furyası: Doğalgaz ve elektriğe zam yapıldı

Doğalgaz ve elektrik kullanım ücretlerinde zam yapıldı. Zamlar bugünden itibaren geçerli olmaya başlayacak.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Ağustos 2018
  • 06:15

Sermaye düzeni, kendisini günden güne daha yakıcı hissettiren ekonomik krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmek için zam furyasına devam ediyor. Dün doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam yapıldı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), dün sabah elektrik üretim amaçlı doğalgaz satış fiyatını yüzde 49.5 arttırmıştı. Dün akşam saatlerinde konutlardaki doğalgaz ve elektrik fiyatlarına da zam geldi.

Elektrik üretim tesislerine yapılan yüzde 49,5’lik doğalgaz zammı son tüketiciye de yansıtan BOTAŞ, doğalgaza konutlarda ve küçük ile orta ölçekli işletmelerde yüzde 9, büyük işletmelerde yüzde 14 zam yapıldığını duyurdu.

1 Ağustos 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, doğalgaz fiyatı şöyle açıklandı:

- Konut abonelerine ve küçük ve orta ölçekli proses amaçlı doğal gaz kullanan kullananların doğal gaz satış fiyatı % 9 oranında artırılarak  0,832340 TL/Sm³ ,

- Yıllık tüketim miktarı 300 bin Sm3' ün üstünde olan proses amaçlı doğal gaz kullanan serbest tüketicilerin doğal gaz satış fiyatı % 14 oranında artırılarak 1,000464 TL/Sm³,

- Elektrik üretim amaçlı doğal gaz kullanan serbest tüketicilere doğal gaz satış fiyatı 270 US Dolar/ Bin Sm³ olarak uygulanacak ve güncel döviz kuru üzerinden Türk Lirası olarak faturalandırılacak.

Elektriğe de zam

Doğalgaz zammının hemen ardından, konutlarda kullanılan elektrik fiyatlarına da zam yapıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun zam kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre bugünden itibaren geçerli olmak üzere elektrik fiyatı meskende yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14 artırıldı. Karara göre, konutlarda kullanılan elektriğin kilovatsaati yüzde 9.57 artış ile 29.578 kuruş oldu. Sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 9.26 arttı, 24.479 kuruşa yükseldi. Ticarethanelerde kullanılan elektriğin fiyatı da yüzde 0,55’lik bir değişimle 30.816 kuruşa yükseldi.