Koronavirüs ile birlikte evden çalışma sistemine geçen vakıf üniversiteleri personeli, işten çıkarılma ile karşılaşıyor. Okan Üniversitesi’nin emekli akademik personelini ücretsiz izne çıkarmasının ardından bir diğer haber de Altınbaş Üniversitesi’nden geldi. Altınbaş Üniversitesi, sayısı henüz net olarak bilinmeyen birçok akademisyen ve personelin işine son verdi. Konuyla ilgili davalar açılırken vakıf üniversitelerinin ilerleyen günlerde birçok akademisyenin işine daha son vereceği gelen bilgiler arasında. Peki vakıf üniversiteleri neden böyle bir adım attı, YÖK Kanunu ne diyor, mahkemeden nasıl bir karar çıkacak?
Bu sene sayı neden iki katına çıktı?
Gazete Duvar’da yer alan Hacı Bişkin’in haberine göre vakıf üniversiteleri için şu an sözleşme yenileme dönemi. Her sene bu dönemde birçok akademisyenin sözleşmesi yenileniyordu. Ancak bu sene sözleşmesi yenilenmeyen ve işten çıkartılan akademisyen sayısı diğer yıllara göre neredeyse iki katına çıkmış durumda. Konuyla ilgili görüştüğümüz akademisyenler, evden çalışma sürecine girildiğinden dolayı üniversitelerin bu durumu fırsata çevirdiklerini ve kazançlarını iki katına çıkardıklarını söyledi.
Eğitim-Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı Beyzade Sayın, özel üniversitelerden bu konuyla ilgili son dönemde şikayetlerin geldiğini söyledi. Sayın, bu üniversiteler için “Vakıf üniversiteleri kâr amacı gütmemekle birlikte aslında kâr amacı güden eğitim kurumlardır” diyerek yaşananları şöyle anlattı: “Bunlar pandemi de yaşanan krizi şu an fırsata çeviriyor. Kriz anından yararlanıyorlar. Akademisyenlerin haklarını kısıtlıyorlar, işten atıyorlar, ders saati ücretine mahkum bırakıyorlar. Aynı şekilde bu üniversitelerde çalışan diğer personeller de bu durumu yaşıyor. Bu sömürüyü kabul etmeyenlerin de işlerine son veriliyor. Şimdi de sözleşmeler yenilenerek akademisyenlere part time gibi saat başı ders ücreti teklif ederek arkadaşlarımızı sömürmek istiyorlar. Yine bazı özel üniversitelerde, bazı bölümler öğrenci bulundurmamasına rağmen faal görünüyor. Ancak buradaki birçok hocamıza başka yerde görevler veriliyor. Bunlar bütünüyle hocalarımız için hak ihlali.”
YÖK karar aldı üniversiteler işten çıkarmaya başladı
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) bu ay yaptığı oturumda vakıf üniversitelerinde çalışanlar ile devlet üniversitelerinde çalışanların aynı maaşı almaları yönünde karar aldı. YÖK emsal ücret eşitliğinin yeni sözleşme döneminde hayata geçirilmesini istedi.
Beyzade Sayın, YÖK’ün bu kararının vakıf üniversitelerinde çalışan personel için iyi bir karar olduğunu ancak üniversitelerin bu nedenle birçok akademisyenin işine son verme yolunu seçtiğini söyledi: “Vakıf üniversitelerinin bu kararı uygulamalarını bekliyoruz. Maaşların kamu üniversiteleriyle eşit tutulmasıyla birlikte vakıf üniversiteleri, işten atma yolunu seçiyor. Şimdi de 50 hocayla yapacakları işi 30 hocayla yapmayı seçecekler. 30 personelin yapacağı işi de 15 kişiyle belki de 10 kişiyle tamamlamaya çalışacaklar.”
Sayın son olarak üniversite personelinin işine son verilmesinin kabul edilir olmadığını söyleyerek bu konunun yakından takipçisi olacaklarını belirtti.
Okan Üniversitesi davalık oldu
Pandemi dönemi ilk başladığı anda İstanbul’daki Okan Üniversitesi ilk iş olarak emekli profesörleri ücretsiz izne gönderdi. Üniversite yönetimi ayrıca araştırma görevlileri için de kadro değişikliğine gidilmesini istedi. Üniversitenin bu uygulamalarını eleştiren Profesör Levent Sevgi, konuyu mahkemeye taşıdı. Sevgi, İstanbul 8. İdare Mahkemesi’ne, vakıf ile devlet üniversitelerinin aynı yasa ve yönetmeliklere tabi olduğunu söyleyerek ücretsiz izin kararının iptalini istedi ve yürütmenin durdurulması için başvuruda bulundu.
Okan Üniversitesi bugüne kadar kaç kişiyi ücretsiz izne çıkarttığını açıklamadı. Üniversitenin avukatı tarafından Sevgi’nin başvurusu üzerine mahkemeye sunulan dilekçede pandemi sürecinde 411 idari ve akademik kadro için kısa çalışma ödeneği alındığı açıklanırken 193 idari ve akademik personelin de ücretsiz izne çıkarıldığı ortaya çıktı. Üniversite ücretsiz izin gerekçesini de şöyle açıkladı: “Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulaması, düzenlemenin verdiği hak ve yetkiyle hemen tüm vakıf üniversitelerinde aynı uygulama yapılmıştır ve yapılmaya devam edilmekte.”
Ayrıca üniversitenin mahkemeye sunduğu savunmada, devlet üniversitelerinde çalışan akademik personel ile vakıf üniversitelerinde çalışan akademik personelin aynı haklara sahip olmadığını öne sürdü. Vakıf üniversitelerinde çalışan yüzlerce akademik personelin ve çalışanın gözü mahkemenin vereceği kararda.
Bir diğer üniversite: Altınbaş Üniversitesi
Tüm bu tartışmalar sürerken İstanbul’da bulunan Altınbaş Üniversitesi’nde de aynı uygulamaların yaşandığı ortaya çıktı. Sayısı net olarak bilinmese de aralarında akademisyenlerin ve üniversite personelinin bulunduğu yaklaşık 70 kişinin işine son verildiği gelen bilgiler arasında. Konuyla ilgili aradığımız Altınbaş Üniversitesi’nden yanıt alamadık. Eğitim-Sen, sayının net olarak ortaya çıkmasının ardından konuyla ilgili gerekli adımları atacaklarını belirtti.