Yaşar Kemal’i binler uğurladı

Edebiyatın usta ismi Yaşar Kemal, binlerce kişinin katıldığı törenlerle uğurlandı. Usta edebiyatçının cenazesine aydınından yazarına, sanatçısından siyasetçisine öğrencisine... her kesimden insan katılırken cenaze namazının kılındığı Teşvikiye Camii’nden Zincirlikuyu Mezarlığı’na kadar yol trafiğe kapatılarak yürüyüş yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Mart 2015
  • 12:22

Edebiyatın usta ismi Yaşar Kemal binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni ve yürüyüşle uğurlandı.

Teşvikiye Camii’nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazıyla uğurlanan Yaşar Kemal için binlerce kişi hem cami avlusunu hem de cami önündeki sokağı doldurdu.

Yaşar Kemal’i uğurlamak için edebiyatçısından, sanatçısına, aydın ve yazarlardan siyasetçilere, sendikacılara, işçi ve emekçilere, öğrencilere kadar her kesimden insan Teşvikiye Camii’ne akın etti.

Yaşar Kemal’i uğurlamaya gelenler arasında Eşber Yağmurdereli, Orhan Pamuk, Ferhat Tunç, Grup Yorum, Orhan Gencebay, Mehmet Esatoğlu, Tarık Akan, Filiz Akın, Rutkay Aziz, Mustafa Alabora, Orhan Miroğlu, Suavi, Muhsin Kızılkaya, Selahattin Demirtaş, Hasip Kaplan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri de yer aldı.

Düzen partilerinin temsilcilerinden Kemal Kılıçdaroğlu, Cemil Çiçek, Abdullah Gül, Kadir Topbaş gibi isimler de cenazede boy gösterdiler.

Ayrıca BDSP, EMEP, Halkevleri, Halk Cephesi, ESP, DİP, HDP ve ÖDP’nin de aralarında olduğu devrimci ve ilerici güçler de uğurlamada yerlerini aldılar.

Cenaze namazının ardından Yaşar Kemal’in tabutu omuzlarda cenaze aracına bindirilirken kitle alkışlarla ve tabutun üzerine çiçekler atarak "Yaşar Kemal ölümsüzdür!", "Yaşar Kemal onurumuzdur!" ve "İnce Memed ölmedi kalbimizde yaşıyor!" sloganlarıyla usta edebiyatçıyı camiden uğurladı.

 

 

Mezarlığa kitlesel yürüyüş

 

Ardından cenaze aracı kitleden ayrılarak Yaşar Kemal’in defnedileceği Zincirlikuyu’daki mezarına giderken kitle de sloganlarla mezarlığa yürüdü.

En önde Sanat Meclisi'nin "Benim kitaplarımı okuyanlar yoksula yoldaş olsunlar" yazılı pankartı taşınırken kitle Osmanbey’den itibaren ana yolu trafiğe kapatarak sloganlarla Zincirlikuyu Mezarlığı’na kadar yürüdü.

Yürüyüş boyunca "Faşizme karşı omuz omuza!", “Zulme karşı hepimiz İnce Memed’iz!”, “Yaşasın Halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Kitle mezarlığa ulaştığında cenaze ailesi ve mezarlığa araçlarla geçenler tarafından defnedilmişti. Ancak binlerce kişi Yaşar Kemal’in mezarı başına akın etmeye devam etti.

Mezar başında Grup Yorum’un da içinde yer aldığı Sanat Meclisi tarafından anma düzenlendi. Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmada Yaşar Kemal'in anısını şiirler, marşlar ve türkülerle yaşatma sözü verildi. "Yaşasın devrim ve sosyalizm!" sloganının atıldığı anmada, Grup Yorum üyeleri ve mezar başında bulunanlar tarafından 'İnce Memed Türküsü' hep bir ağızdan söylendi. Büyük ustanın mezarı saatlerce ziyaretçi akınına uğramaya devam etti.

 

 

Lütfi Kırdar’da anma

 

 

Yaşar Kemal'e Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen etkinlikle kendi eserlerinden oluşan bir program eşliğinde veda edildi.

Yaşar Kemal için Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde bugün saat 15.30’da anma programı düzenlendi. Teşvikiye Camii'ndeki törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanan usta yazara, sevenleri tarafından yapılan etkinlikle veda edildi.

Etkinliğe, Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban, yakınları ve Zülfü Livaneli, Ferhat Tunç'un da aralarında bulunduğu sanatçılarla yüzlerce emekçi katıldı.

Anma, Yaşar Kemal için saygı duruşuyla başladı. Ardından Nebil Özgentürk'ün hazırladığı Yaşar Kemal Belgeseli büyük coşkuyla izlendi. Belgeselde Yaşar Kemal’in Sivas Katliamı sonrası yaptığı konuşma uzun süre alkışlandı. Yaşar Kemal 8 Temmuz 1993 tarihli konuşmasında katliamı Türkiye’nin alnındaki kara leke olarak tanımlamış bu kara lekeyi temizleme görevinin devrimcilerde olduğunu ifade etmişti.

Gazeteci, yazar Zeynep Oral programın genel sunumunu yaparken bugün kürsüden konuşma yapılmayacağını, nutuk atılmayacağını sahnenin Yaşar Kemal’in kendisinden hazırlanan bir vedaya bırakıldığını ifade etti.

Oyuncu Cihan Ünal, Meltem Cumbul, Selçuk Yöntem ve Tilbe Saran da Yaşar Kemal'in eserlerini seslendirdi. Dinleti, salonda alkışlarla karşılandı. Belli pasajların bağıtlandığı dinletide İnce Memed’den Deniz Küstü’ye bir dizi kitabından alıntılar yapıldı. Sanatçı İdil Biret de programda piyano başına geçerek Chopin'in 1 Numaralı Baladı'nı sundu.

Yaşar Kemal için Sait Faik’in bir kitap girişine yazdığı “Türklerin en kürdü, Kürtlerin en kürdü” sözü hatırlatılarak eserlerinin barışa, kardeşliğe, dostluğa hizmet ettiği, Kemal'in eserlerinde Kürt ve Türk halklarının kirli savaşla birbirlerine düşman edilmesine karşı mücadelesi vurgulandı.

Anma programının sonunda salonda alkışlar yükselirken “Yaşar Kemal onurumuzdur” sloganı atıldı.

 

Kızıl Bayrak / İstanbul