Yargıtay tutuklu avukatların dosyasını incelemeye aldı

ÇHD’li avukatların yargılandığı davada Yargıtay dosyayı incelemeye aldı. 20 ülkeden meslektaşları dört dilde yazılan 356 dilekçeyle tahliye istedi. Türkiye'den meslektaşları da aynı taleple 400 dilekçe verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Haziran 2020
  • 18:27

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan (HBB) avukatların yargılandığı davanın dosyasını bugün incelemeye aldı.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, davada nihai karar verilmeden önce, Tūrkiye’den 400 avukat Yargıtay’a dilekçe ile başvurarak kararın bozulmasını ve tutuklu avukatların tahliyesini istedi. Ayrıca 20 ülkeden 356 avukat da aynı dilekçe ile meslektaşlarının tahliyesini ve beraatını istedi. Yurtdışından gönderilen dilekçelerin imzacıları arasında çok sayıda baro başkanı ve hukuk örgütü temsilcisi var. Toplamda 756 dilekçenin tamamı bugün Yargıtay 16. Ceza Dairesinde incelemede olan dava dosyasına sunuldu.

Dilekçelerin gönderildiği 20 ülke şöyle: ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Benin, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fransa, Haiti, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, Japonya, Katalonya, Lübnan, Polonya, Romanya ve Togo.

İki avukat “adil yargılanmak” için ölüm orucunda

19 avukatın yargılandığı davada sekiz avukat tutuklu yargılanıyor: Selçuk Kozağaçlı, Bahiç Aşçı, Barkın Timtik, Ebru Timtik, Oya Aslan, Engin Gökoğlu, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal.

Avukatlardan Silivri Cezaevindeki Ebru Timtik 151 gündür, Burhaniye T Tipindeki Aytaç Ünsal 120 gündür adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda.

“Yargılama dünyanın gözü önünde gerçekleşti”

Dava avukatları da bugün Yargıtay’a sundukları üst yazıda, tutuklu avukatların tahliyesini talep etti, dosyada verilen hapis cezası kararlarının bozulmasını istedi ve dünyadan iletilen dilekçeleri dosyaya sundular:

“Bu yargılama bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşmiş olup, dünyanın dört bir yanında hukuk camiası bu dosyadaki gelişmeleri yakından takip etmekte, davaya ilişkin en ufak detayı dahi bilmektedir.

“Yurtdışında birçok üniversitede, konferanslarda, atölyelerde bu dava – ne yazık ki- adil yargılanma hakkı ihlalinin bir örneği olarak incelenmekte, üzerine makaleler yazılmaktadır.

“Bu şaşırtıcı da değildir. Zira yargılamanın her bir celsesine yurtdışından onlarca hukukçu gözlemci olarak katılmış, meslektaşlarımızın savunma hakkının kısıtlanması dahil olmak üzere tüm ihlallere bizzat şahit olmuşlardır.

“Sunduğumuz 356 dilekçedeki tüm talepleri yineliyor, mahkemenizden adil yargılanma hakkının gereği ve ulusal ve uluslararası mevzuatın gereği olarak dosyanın derhal bozulması suretiyle meslektaşlarımızın tahliyesini talep ediyoruz.”

Ne olmuştu?

ÇHD davasında 20 Mart 2019’daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay’a göndermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik’e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi.

Tebliğnamede sadece, TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik’in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi “örgüt üyeliğinden” cezalandırılması gerektiği ifade edildi.

Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi.

Derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ile ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna başladı.