Uluslararası basın örgütlerinden SETA’ya kınama

Uluslararası basın örgütleri SETA’nın gazetecileri fişleyen raporunu kınadı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Temmuz 2019
  • 11:39

AKP güdümündeki SETA adlı vakfın gazetecileri fişleyen raporuna uluslararası basın örgütlerinden kınama geldi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yapılan açıklamada, hükümeti eleştiren gazetecilerin hedef gösterildiğine dikkat çekilerek basına yönelik saldırılardan kaygı duyulduğu belirtildi.

21 basın örgütünün imzasının bulunduğu açıklama Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yayınlandı. SETA’nın hükümete yakınlığına ve kuruluşunda Erdoğan’ın danışmanı İbrahim Kalın’ın da yer aldığına değinilen açıklamada, hükümeti eleştiren gazetecilerin raporda hedef gösterildiği belirtildi.

Tehlikeli bir cadı avı”

SETA raporunun sözde “akademik çalışma” olarak sunulduğu, bununla birlikte raporun “iddianameye dönüştüğü” ifade edildi ve “tüm çalışanlar hükümete karşı önyargılı yayın yapmakla suçlanıyor” denildi. Ayrıca fişleme raporu “tam bir çılgınlık” diye tanımlandı. Açıklamada SETA raporu şu ifadelerle değerlendirildi:

RSF ve diğer imzacı örgütler, hedeflenen gazetecileri korkutmak amacıyla, aceleci hazırlanan ve gazetecilerin fişlenmesini amaçlayan bu kötü niyetli siyasi tartışmaları kınıyor. Bu çalışma, Türk toplumunu karakterize eden gerilim ve siyasi kutuplaşma bağlamında özellikle tehlikeli bir cadı avıdır. Bu raporda, çoğulculuğun imhasını hafifletmek için, uluslararası kuruluşların Türkiye’deki varlığını güçlendirdikleri bir dönemde uluslararası medyayı itibarsızlaştırma girişimini görmemek çok zor.”

Açıklamanın sonunda, Türkiye’nin tutuklu gazeteciler sayısında “dünya rekorunu elinde tuttuğu” belirtildi. 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülkeden 157. olduğu hatırlatılan açıklamaya imza atan gazetecilik örgütleri şu şekilde: ARTICLE 19, ARTICOLO 21, Cartoonists Rights Network International (CRNI), Civic Space Studies Association, Committee to Protect Journalists (CPJ), English PEN, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), Fédération Européenne des Journalistes (FEJ), Global Editors Network (GEN), Index on Censorship, International Press Institute (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT), P24, PEN America, PEN Danemark, PEN International, PEN Norvège, PEN Suède, Reporters sans frontières (RSF), SEEMO, WAN-IFRA.