Türkiye’ye yaptırımlar AB’nin gündeminde

AB sözcüleri “Türkiye ile ilişkilerde artık bir dönüm noktasına yaklaşıyoruz” açıklamalarıyla 10-11 Aralık’ta yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde “yaptırımlar da dahil” Türkiye’yle ilişkilerin görüşüleceğini belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Kasım 2020
  • 10:30

16 Kasım’da başlayan ve 27 Kasım’a kadar sürecek olan Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları video konferansında Türkiye ile ilişkiler görüşüldü.

Görüşme sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel ile AB Dış ilişkiler Temsilcisi Josep Borrell’den “Türkiye ile ilişkilerde artık bir dönüm noktasına yaklaşıyoruz” açıklamaları geldi. Birbirinden bağımsız yapılan her iki açıklamada da Türkiye ile ilişkilerde bir dönüm noktasına gelindiği vurgulandı.

Türkiye ile ilişkilerin seyrine 10-11 Aralık’ta yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde karar verileceğini belirten Borrel, “İlişkilerimizde dönüm noktasına doğru yaklaşıyoruz” dedi. Merkel ise, 10 Aralık'ta yapılacak olan AB Liderler Zirvesinde Türkiye’ye olası yaptırımlar da gündemimizde olacak” ifadelerini kullandı.

Toplantı sonrasında basına konuşan Borrell, “Türkiye’nin Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki tutumu, AB ile tansiyonu yükselten adımları, Türkiye ile Avrupa arasındaki ayrılığın daha da derinleşmesine yol açmıştır” ifadelerini kullandı.

Borrell, “İlişkilerde köklü bir değişiklik bekliyoruz. 10 Aralık’taki AB Liderler zirvesinde yaptırım da dahil, Türkiye ile ilişkilerin seyrine dair daha detaylı bir yol haritasının çıkarılmasını bekliyoruz” dedi.

‘Yaptırım gündemimizde olacak’

Türkiye’ye uyarı mesajı veren Merkel’in aksine daha sert bir üslup kullanan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass ise, “Türkiye'yi Doğu Akdeniz'deki provokasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz, aksi takdirde Türkiye 10 Aralık’taki zirvede olası AB yaptırımlarıyla yüzleşmek zorunda kalacaktır” dedi.

Heiko Mass, “Aralık ayında Avrupa Konseyi'nde hangi kararların alınacağını Türkiye belirleyecektir. O zamana kadar Türkiye'den olumlu adımlar gelmezse ve Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs ziyareti gibi ilave provokasyonlar olursa, kesinlikle zor bir tartışma yaşayacağız” dedi.

Yakın zamana kadar Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını frenleyen Merkel’in ve diğer AB sözcülerinin açıklamaları, AKP-MHP rejiminin AB ile ilişkilerde esas aldığı ‘şantaj siyaseti’nin ters tepme ihtimalinin yükseldiğine işaret ediyor.