Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2018 Yolsuzluk Algı Endeksi raporuna göre dünya genelinde yolsuzluk artışı yaşanırken Türkiye de son 5 yılda yolsuzluğun en çok arttığı 5 ülkelerden biri.
180 ülkenin “hukuk devleti”, “demokratik kurumların zayıflaması”, “sivil toplum ve bağımsız medyanın toplumdaki alanlarının daralması” gibi ölçütler üzerinden değerlendirildiği raporda, değerlendirilen ülkelerin üçte ikisi 100 üzerinden 50’nin altında puan alarak ‘yolsuz ülkeler’ kategorisine girdi.
Rapora göre yolsuzluğun en az olduğu ülkeler 88 puanla Danimarka, 87 puanla Yeni Zelanda, ardından İsveç, İsviçre, Finlandiya ve Singapur olurken en yolsuz ülkeler de 13 puanla Güney Sudan ve Suriye, 10 puanla da Somali oldu.
Raporda Türkiye’nin geçen yıla göre bir puan kazanarak 41 puan aldığı ve endeksin 78. sırasında yer aldığı belirtildi. Buna karşın, son 5 yılda 8 puan kaybetti.
Derneğin internet sitesinde demokrasi geleneği bulunmayan ülkelerden olarak tanımlanan Türkiye’ye ilişkin şunlar söylendi: "2018 yılı sonuçları, yolsuzluğa dair algının; hukuk devleti ilkeleri, basın özgürlüğü, sivil toplumun gücü, örgütlenme ve ifade özgürlüğü gibi konularla doğrudan ilgili olduğunu göstermektedir. Bu alanlarda yaşanan ihlaller Türkiye’nin dünya ortalamasının üzerine çıkmasına engel olmaktadır. Güçler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve liyakat ilkelerine yönelik ihlaller, Kamu İhale Kanunu’nun lafzına ve ruhuna aykırı uygulamalar, Kamu Özel İşbirliği projelerinde ve özelleştirme süreçlerinde kamu çıkarına aykırı ihale süreçleri ve uygulamalar öne çıkan sorunlar arasında görülmektedir. Demokrasinin vazgeçilmez kurumlarının gitgide zayıflaması ile Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye, demokrasi geleneği bulunmayan ülkelerle aynı kategoride anılmaktadır."