“Tüm Türkiye’ye yayılmış durumda”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplanan Bilim Kurulu sonrası açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Mart 2020
  • 20:33

Koronavirüsle ilgili gerekli tedbirleri aldıkları yönündeki iddialarını sürdüren AKP şefleri bugün bu açıklamalarına bir yenisini ekledi. 

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basın toplantısı ile sorulara yanıt vererek açıklamalarda bulundu. 

Gerekli tedbirleri aldıklarını iddia ederek yaptıklarından bahseden AKP’li bakan, ilk vakadan bu yana 13 gün geçmesine rağmen solunum cihazı üretimi, hızlı test kiti ithalatı için adımlar attıklarını söyledi. Koca, açıklamasında ilk olarak 30 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Koronavirüs nedeniyle ölen kişilerin yaş aralığına dair “91 yaşa kadar var. 50-60 arası iki hasta, diğerleri 61 yaş üzeri” dedi. 

Sokağa çıkma yasakları söylentilerine dair ise “Herkes kendi olağanüstünü ilan edebilir. Herkes kendi odasında kendini izole etsin” dedi.

Eğitim ile ilgili sorulan sorulara ise “MEB ile çarşamba günü bilim kuruluna katılmak üzere konuştuk. Bilim Kurulu’nda çarşamba günü gündemimize alacağız” dedi.

KHK ile uzaklaştırılan sağlık çalışanı ile ilgili sorulan soruya yanıt olarak “Şu dönemde herkese açık biçimde davetimizi yapıyoruz. Kimden ne kadar bilgi varsa bizimle paylaşsın istiyoruz. Dediğiniz kişi de dahil, bu bilgiyi bekliyoruz” dedi.

Yetersiz test yapıldığı iddiaları üzerine testin uygulanabilirliğinin kıstaslarının değiştiğini ifade ederek şunları söyledi: 

“Şimdi artık semptomu olan herkese test yapılması kararlaştırıldı. Şu dönemde test sayısı doğal olarak fazla olacak. Şimdi üç binlere 5-6 bin daha sonra tarama kiti ile 10-15 binin üzerine çıkacak.”

Van’dan “kaçak girişler”le ilgili soru üzerine ise “Ülkenin genelinde pozitif gördüğümüz vakaların olduğunu biliyoruz ama Van bunun içinde değil” dedi.

Sağlık çalışanları ile ilgili sorulan sorulara yanıt veren Bakan Koca ek ödemelerin 3 aylık zaman diliminde, tavan yüzde 100 oranında olacak şekilde yapılacağını öne sürdü.