TTB’ye destek büyüyor

TTB'nin yalnız olmadığını ifade eden ilerici, demokratik kurum ve sendikalar tehditlere karşı dayanışmayı büyüttü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Eylül 2020
  • 20:15

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) yönelik faşist partinin şefi Devlet Bahçeli tarafından savrulan tehditler ve saldırılar birçok demokratik kurum ve kuruluş tarafından mahkum ediliyor, TTB ile dayanışma büyüyor.

TTB'nin yalnız olmadığını ifade eden ilerici, demokratik kurum ve sendikalar tehditlere karşı dayanışmayı büyüttü.

ÇHD: “TTB'yi onurlu duruşu nedeniyle selamlıyoruz”

Çağdaş Hukukçular Derneği'nin sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı açıklamada vaka sayılarının arttığına dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

“Siyasal iktidar ise gerekli olan tedbirleri acilen hayata geçirmek yerine, geçici de olsa sermayenin devamını sağlamak ve aslında çökmüş olan ekonomik sistemin enkazı altında kalmamak için milyonlarca yurttaşı göz göre göre ölüme sürüklüyor”

Açıklama “'Sosyal mesafe kurallarına uyalım, maskemizi takalım' düzeyindeki telkin ve önerilerle yetinmeyi tercih eden Sağlık Bakanı başta olmak üzere tüm yetkililer, siyasal iktidar eliyle hepimize yaşatılan bu katliamın suç ortağıdır” ifadeleri ile devam etti. TTB'nin üzerine düşen tarihi sorumluluğu layıkıyla yerine getirdiğinin ifade edildiği açıklamada şunlar belirtildi:

 “Tam da bu nedenle siyasal iktidarın küçük ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli bu ortaklıkta üzerine düşen tetikçilik görevini bir kez daha yerine getirmek üzere hızla sahnelerde boy gösterdi ve savurduğu tehditlerle TTB'yi hedef aldı” denildi.

Açıklamada son olarak “Çağdaş Hukukçular Derneği olarak her türlü baskı ve saldırıya rağmen hekimlik meslek etik kuralları bilinci ile halk sağlığını her şeyden üstün tutan TTB'yi bu onurlu duruşu nedeniyle selamlıyoruz” denilerek bitirildi.

KESK: “TTB'nin yanında olmaktan gurur duyuyoruz”

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) ise yayınladığı açıklama ile TTB'nin yalnız olmadığını duyurdu. Yürütme Kurulu adına yapılan açıklamada şunları ifade etti:

“Suriye, Libya, Yunanistan derken 'dış düşmanlarla' giriştikleri gerginliklerden de umduğunu bulamayan iktidar ve küçük ortağı parti bu kez 'iç düşmanla' savaşa tutuşarak ekonomik ve siyasal krizi unutturma politikası izlemektedir.”

Açıklamada iktidarın “sermayeyi korumayı ve kollamayı sürdürmek istemekte, bu nedenle TTB, SES gibi salgınla birebir mücadele eden demokratik kurumları hedef almaktadır” ifadeleri yer aldı. Daha öncede TTB'nin hedef gösterildiği ifade edildiği açıklamada “TTB'ye yönelik linç kampanyası salgına karşı mücadele ederken yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin anılarına da büyük bir saygısızlık, hala görevi başında olanlara da saldırı ve hakaret anlamına gelmektedir” denildi.

Açıklamada son olarak “Bugüne kadar yanında olmaktan onur duyduğumuz, salgında anayasal görevini yaparak halk sağlığını esas alan, hekimliğin, meslek etiğinin, bilim insanı olmanın sorumluluğunu yerine getiren Türk Tabipler Birliği ve üyeleri ile dayanışmamızı bir kez daha güçlü şekilde ifade ediyoruz” denildi.

TOMİS: “Hekimler onurumuzdur”

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası da (TOMİS) sosyal medya hesabı üzerinden TTB'nin yalnız olmadığını duyurdu. Yapılan açıklamada şunlar belirtildi:

“Türk Tabipleri Birliği'ne yönelik başlatılan karalama propagandası insandan yana olan herşeye düşmanlığın itirafıdır, çaresizliğin sonucudur.

Pandemi sürecinde işçi, emekçilere gerçekleri duyurmak virüsün yayılmasını engelleyecek gerçek önlemleri anlatmaktan geri durmayan bir meslek odası ve üyelerine yönelik karalama propagandası boşa kürek çekmektir. Toplum sağlığını önemsemeyen, fabrikalarda işçilerin ölmesine ses çıkarmayanlara diyoruz ki, işçileri yaşatmak için canını dişine takıp çalışan hekimler bizim onurumuzdur.”

Ege İşçi Birliği: “TTB'ye yönelen saldırı tesadüf değil”

Pandemi vakalarının arttığı ve fabrikalardan her geçen gün vaka ve ölüm haberlerinin geldiği Ege bölgesinde örgütlenme çalışmaları yürüten Ege İşçi Birliği de (EİB), TTB ile dayanışmayı yükseltti. EİB adına yapılan açıklamada tüm dünyada sağlık emekçilerinin ve işçilerin ölüme terk edildiği vurgulanarak Türkiye'de bu terk edişin geldiği aymazlık boyutuna dikkat çekildi. AKP-MHP ikilisinin pandemi yönetimindeki başarısızlıkları ile köşeye sıkıştıkları ifade edilerek şunlar belirtildi:

“Bundan önce olduğu gibi bugün de AKP-MHP ikilisi 'vatan hainliği' söylemleri arkasına saklanarak işçi ve emekçilerin bilinçlerini bulandırmak istemektedir. Vaka ve ölüm sayılarının ikiye katlandığı bugünlerde TTB'ye yönelen saldırı tesadüf değildir”

Pandemi yönetimindeki başarısızlık sebebiyle dünyanın pek çok yerinde hükümetlere karşı büyüyen öfkenin AKP- MHP ikilisinin korkulu rüyası olduğu ifade edilerek TTB'ye yönelen saldırının iktidarın baskı ve zor politikalarının bir parçası olduğunun altı çizildi. Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

 “Şimdi soruyoruz tüm salgın süreci boyunca ailelerini, çocuklarını bir kenara bırakıp koronavirüs hastalarını iyileştirmeye çalışan doktorlar mı hain, yoksa normalleştirme politikalarıyla toplum sağlığıyla oynayanlar mı? Bu mücadele içinde yüzlerce arkadaşını hasta olmasına, 92 arkadaşını kaybetmesine rağmen halen acil ve gerçekçi politikalar için eylem yapanlar mı hain yoksa fabrikalarda işçileri ölümüne çalıştıranlar mı?”

Bursa Barosu: “TTB'nin yanındayız”

Bursa Barosu'da yaptığı açıklama ile TTB'yi yalnız bırakmadı. “Covid-19 pandemisi nedeniyle olağanüstü koşullarda özverili bir şekilde çalışan hekimlerimiz ile tüm sağlık çalışanlarına toplum olarak minnettarız. Hekimlerimizin örgütlü gücü Türk Tabipler Birliği öncelikle kaliteyi artırmak, bilinçli olarak örselenen mesleki itibarı korumak ve toplumu sağlıklı kılmak için çabalayan kurumdur. BU zor süreçte en çok sahip çıkılması gereken meslek grubunun hekimlik olduğu gerçeğinden hareketle, halk sağlığı ve pandemi konusunda halkı bilgilendirme sorumluluğu olan hekimlerimiz ve Türk tabipler Birliği'nin yanında olduğumuzu duyuruyoruz” denildi.

Yapılan açıklamaların yanı sıra sosyal medya hesabı üzerinden de TTB'ye destek mesajları paylaşıldı.

Disk/ Dev Yapı İş “Pandemi sürecini sermayenin çıkarları doğrultusunda yönetenlere karşı halk sağlığını önceleyerek canını dişine takarak çalışan iyi hekimlerin yanındayız”

İSİG Meclisi, “Sadece sağlıkçıların değil, metal, tarım, tekstil, enerji, inşaat, kimya, tersane... İşçilerin, kadınaların, çocukların, yaşlıların, göçmenlerin.... Halkın, sağlık hakkını savunan Türk Tabipler Birliği onurumuzdur”

TMMOB, “Halkın sağlığı için canına dişine takan #iyikiTTBvar.İyi hekimlik ve yüreğimizdeki insan sevgisi kazanacak!”