TSK saldırılarına tepki gösteren köylülere tehdit

TSK operasyonunda bağ ve bahçeleri yanan, hayvanları ölen Behdînanlıların tepki gösterdiği rütbeli asker, “Zaten canımız burnumuzda, onlarca şehit ve yaralımız var. Gidin buradan, yoksa yapacağımızı biliriz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Nisan 2021
  • 18:14

Türk sermaye devletinin Güney Kürdistan'da Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine başlattığı saldırılarla birlikte TSK ile HPG gerillaları arasında sıcak çatışmalar yoğunlaşırken, bölgedeki halk da saldırılara hedef oluyor. Buna karşı TSK’ya tepki gösterdiği belirtilen köylüler ise tehditlerle karşılaşıyor. Behdînanlıların tepki gösterdiği rütbeli asker, “Zaten canımız burnumuzda, onlarca şehit ve yaralımız var. Gidin buradan, yoksa yapacağımızı biliriz” dedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Altan’ın haberine göre, yerel kaynaklar, sınırın Türkiye tarafında bulunan Şırnak’ın Uludere ilçesi ile Hakkari’nin Çukurca ilçesi sınır karakollarında obüs, havan ve kaytuşalarla bölgeye yönelik bombardıman yapıldığını belirtti. Havadan ve karadan bombardımanın sürdüğü bölgeye indirilen TSK ve Halk Savunma Güçleri (HPG) güçleri arasında sıcak çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalarda çok sayıda askerin yaşamını yitirdiği ileri sürülüyor.

Siviller de hedef

Zap bölgesine bağlı Çemço, Sida, Werxelê ve Kunişka alanları ile Avaşin bölgesine bağlı Geliyê Basya, Tepê Sor, Mervanos, Aris-Faris ve Şuke alanlarına yönelik hem Skorsky tipi helikopterler hem de karadan obüs, havan ve katyuşalarla bombardıman yapılıyor. Bombardıman ve tüm engellemelere rağmen bölgede kalıp bağ, bahçe ve hayvanlarını besleyen siviller de hedef haline geldi.

Behdînan bölgesinde halk, bölgeye yönelik bombardıman nedeniyle Kürdistan Demokratik Partisi'ne (KDP) bağlı peşmergelere tepki gösterdi. Halk, bombardımanın durdurulmaması halinde yaşanacak ölümlerden KDP’nin de sorumlu olacağını söyledi.

“Onlarca şehit ve yaralımız var sizinle mi uğraşacağız”

Bombardıman nedeniyle bağ ve bahçeleri yanan, hayvanları ölen köylülerin, Geliyê Zaxo, Bamernê Lojistik ve havaalanı askeri üslerine giderek askerlere tepki gösterdiği, bunun üzerine tartışmaların yaşandığı aktarıldı. Halkın dağılması için havaya ateş açan bir TSK subayının, “Zaten canımız burnumuzda, onlarca şehit ve yaralımız var. Sizin bağ, bahçe ve telef olan hayvanlarınızı mı düşüneceğiz? Sizinle mi uğraşacağız. Gidin buradan yoksa yapacağımızı biliriz” tehditlerinde bulunduğu ifade edildi.

Öte yandan bölgeden alınan bilgilere göre, TSK’nin geri çekilmek zorunda kaldığı Garê operasyonundan sonra Behdinan bölgesinde bulunan Bamernê Lojistik ve Havaalanı Askeri Üssü ile Berwari’ye bağlı Qimrê askeri üslerinde seyyar hastanelerin kurulduğu belirtildi. Bölgedeki peşmerge kaynakları, çok sayıda askerin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda askerin de yaralandığını ve seyyar hastanelerde hareketlilik yaşandığını aktardı.