AKP iktidarının demiryolları politikalarıyla övünen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, tren katliamlarıyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, yürütülen tahkikatlardan sonuçlananlarda TCDD’nin sorumluluğu bulunmadığını savunarak katliamlardaki sorumluluklarını inkar etti.
Bakanın iddialarına karşın, şu ana kadar ortaya serilenler ise sermaye devletinin katliamlardaki sorumluluklarını gözler önüne sermiş bulunuyor. Kontrolörün Ankara’daki hatta dair verdiği ifade bunun son kanıtı olurken, mevcut tablo, sermaye devletinin yürüttüğü tahkikatlarla da katliam düzenini aklamaya çalıştığına işaret ediyor.
Ulaştırma Bakanı sorumlulukları olmadığında ısrarcı
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 2018 yılında meydana gelen ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiği tren katliamlarında alınabilecek önlemlere dair mecliste soru önergesi sundu. Sorulara yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 8 ölümlü “kaza”nın 4’üyle ilgili tahkikatın sonuçlandığını aktardı. Bu sonuçlara göre TCDD’nin katliamlarda sorumluluğu bulunmadığını ifade eden bakan Turhan, kaza sayısının 2003 yılı öncesine kıyasla azaldığını ileri sürerek kendilerini savundu.
Turhan’ın aktardığı bilgilere göre, 2003 yılı öncesine kıyasla kaza sayısı yüzde 88 oranında düşerken, tren katliamlarında hayatını kaybedenlerin sayısı da yüzde 76 oranında azaldı.
Kaza oranı sözde düştü ama...
Çorlu ve diğer katliamlarda olduğu gibi son olarak Ankara’da yaşanan “kaza” sonrasında da, hattın AKP’nin seçim şovu için sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan açıldığı ve uyarıların dikkate alınmadığı ortaya çıkmıştı. Katliamlardaki sorumluluklarını inkar eden AKP şefleri ise sorumluluğu hava şartlarına, ölenlere ve kişilere yıkarak kendi katliam düzenlerini aklamaktan geri durmamıştı.
Ankara’daki katliamla ilgili tanık olarak dinlenen kontrolör Mehmet Karaca’nın ifadeleri ise sorumluluğun ‘kimde’ olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. YHT Trafik Yönetim Merkezi’nde kontrolör olarak görev yapan Mehmet Karaca YHT Gar ile Eryaman İstasyonu arasında sinyalizasyon sistemi olmadığı için YHT Gar’dan hareket eden trenleri Sincan İstasyonu’na kadar sistem üzerinden izleme imkânımız yoktu” dedi.
“Yeni kamera koyuldu”
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, “kaza”dan sonra peron çıkışını ve Hat 1’i düzenleyen S(M74) makas çevresine, burayı gösteren kameralar konulduğunu anlatan Karaca, “Görüntülerini izleyebilmemiz için görev yaptığımız merkeze monitör konuldu” dedi.
Karaca, YHT gar ile sinyalizasyonun başladığı bölge arasında tren trafiğinin TMİ (tren trafiğinin merkezden telefonla idaresi) sistemi olarak görünse de sistemin tam olarak TMİ olmadığını kaydetti. TMİ sisteminde istasyonlarda görevliler, işaretler ve koruma tedbirleri olduğunu vurgulayan Karaca, “Şu anda uygulanan sistem çok sık değiştirilen yazılı emirlerle yapılan düzenlemeler üzerine tamamen insan dikkatine, becerisine dayalı bir sistemdir” diye konuştu.