TKİP kurucu üyesi ve ÖO şehidi Hatice Yürekli anıldı

Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) kurucu üyesi ve Ölüm Orucu şehidi Hatice Yürekli, ölümsüzleşmesinin 14. yılında İzmir'de mezarı başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Nisan 2015
  • 15:43

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), 22 Nisan 2001 tarihinde Ölüm Orucu Direnişi’nde ölümsüzleşen TKİP kurucu üyesi Hatice Yürekli’yi bugün İzmir’deki mezarı başında düzenlediği etkinlik ve eylemle andı.

Kaynaklar Mezarlığı girişinde toplanarak Hatice Yürekli’nin mezarına yürüyen BDSP’liler “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir” pankartını açtı. BDSP flamaları ve kızıl bayrakların taşındığı eylem boyunca Hatice Yürekli’nin partili kimliği üzerine konuşmalar yapıldı. “Hatice yoldaş ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Parti şehitleri ölümsüzdür!”, “Kızıl bayrak yukarı daha daha yukarı!”, “Hatice/Habip/Ümit/Alaattin/Hüseyin yoldaş ölümsüzdür!” sloganlarının coşkuyla atıldığı anmada Yürekli’nin mezarı başına gelindiğinde Yürekli şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

 

BDSP: Hatice Yürekli Greif’te yaşıyor

Mezar başında düzenlenen anmada konuşan BDSP temsilcisi, Hatice Yürekli’nin hayatı ve ölüm orucu sürecinden bahsederek başladığı konuşmasını, Yürekli’nin komünist kimliği üzerinde durarak sürdürdü. Hatice, Habip ve Ümit’in zor dönem devrimcileri olduğunu söyleyen BDSP temsilcisi, Hatice Yürekli’nin TKİP kurucu üyesi olduğunu, yaşadığı süre boyunca partinin bayrağına leke düşürmediğini vurguladı.

Hatice Yürekli’nin yaşamı ve inancının bugün komünistlere yol gösterdiğini ifade ederek konuşmasını sürdüren BDSP temsilcisi, bugün reformizm bataklığında çırpınan sol hareketlerin devrim gibi bir iddialarının olmadığını vurguladı.

Bu topraklarda devrim ve sosyalizm iddiasını taşıyan bir partinin var olduğunu sözlerine ekleyen temsilci, işçi sınıfının bugünkü tablosundan bahsederek Greif direnişinden, Bursa'da metal işçilerinin eylemlerinden söz etti. Sınıfla partinin bağının güçlü bir şekilde kurulabilmesi için sınıf devrimcilerine büyük görevler düştüğünün vurgulandığı konuşmada, sınıfla bağı güçlendirmenin yolunun da parti şehitlerinin mücadelesini daha da büyütmekten geçtiği ifade edildi.

Şiirler ve müzik dinletisi ile devam eden mezar anmasında Grup Eksen'in parti şehitleri için yazmış olduğu ezgiler seslendirildi. Müziğin ardından bir BDSP'linin Hatice Yürekli için yazdığı yazı ve şiir okundu. Anmada genç bir komünist de söz alarak Hatice Yürekli’yi Greif'te direnen kadınların gözlerinde, mücadele eden her kadın işçinin parmaklarında gördüğünü, Yürekli’yi anlamanın yolunun mücadeleden geçtiğini söyledi. Genç komünist, mücadeleyi büyütme çağrısıyla konuşmasını noktaladı.

Anma programının ardından Hatice Yürekli’nin mezarı kızıl karanfiller ve Yürekli’nin sevdiği çiçek olan papatyalarla donatıldı. Komünist tutsak Evrim Erdoğdu’nun Şakran Cezaevi’nde Hatice Yürekli için yapmış olduğu çiçeğin de mezara bırakılmasıyla anma programı sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir

İzmir’den yoldaşlarının anmada Yürekli için okuduğu şiir ve yaptığı konuşma:

...

Yeleli saçlarıyla geldi

mapustan yeni çıktı

karşılaştık açlık grevinde

gözleri ışıl ışıl

çay sohbetinde anlattı

ülkeden, diyardan, dünyadan

ve bizden konuştu

ne ajitasyon çekti

ne propaganda yaptı

dönem sisli ve dumanlı

yayıldı etrafa tasfiyecilik

sallandık beşik gibi

anlattı bir bir

kaçanlar, göçenler, savrulanlar

yeleli saçlarıyla geldi

baktı gözlerimizin içine

ne ajitasyon çekti

ne propaganda yaptı

sarstı ama incitmedi

evhamlara kulak asmadı

düşenleri geri çağırmadı

daldı düşler sokağına

yürüdü arkasına bakmadan

İzmir'den bir yoldaşın

 

Soluk soluğa geçen 11 yıl

18.04.1968 yılında doğan Hatice Yürekli, emekçi bir ailenin ikinci çocuğundan biridir. İzmir'e yerleştikten sonra Hatice'nin ilk politik teması 1989'da İHD ile başlamıştır. Bir süre İHD çalışanı olarak devam ederken komünistlerle tanıştı. Katılımdan kısa bir süre sonra bir operasyon sonunda Buca Hapishanesi’nde bir süre kalır. Tahliye olduktan sonra İstanbul ve Ankara'da siyasal faaliyet yürüttü. Gözaltına alındı. Direniş geleneğini bozmadan siyasal savunma yaptı. Mahpusluk yaşamında da almış olduğu devrimci tutumla herkesin beğenisini kazandı. 2000 Ölüm Orucu’nda 1. ekipte yer aldı. 1999 Ulucanlar saldırısında başından yaralanmasına aldırmadan bedenini ölüme yatırdı. Ölüm Orucu eyleminin 182. gününde partinin ilk kadın üyesi olarak ölümsüzlüğe uğurlandı. Sınıfa ve partisine leke düşürmeden bayrağı yoldaşlarına devretti. Sınıfın solumuş olduğu havayı soluyan Hatice Yürekli proleter olmanın olgunluğuyla yaklaştı yoldaşlarına. Liberalizmle at başı giden sekterizme taviz vermedi. Düşündüğü gibi yaşadı. Başeğmeyen tutumuyla adım adım yükseldi partinin İK'sına. Asi Çerkes kadını. Kısaca,11 yıllık örgütlü mücadelesine çok şey sığdırdı.

İzmir'den bir yoldaşın