Taksim’de “İnsanlık Yürüyüşü”ne polis saldırısı

HDK, HDP ve BMG’nin çağrısı ile kimyasal silah kullanımına karşı gerçekleştirilen “İnsanlık Yürüyüşü”ne polis saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Kasım 2022
  • 15:01

Taksim’de “Kimyasal silah insanlık suçudur. Kimyasal silah kullanımına karşı İnsanlık Yürüyüşü”nde polis gözaltı terörü estirdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Birleşik Mücadele Güçleri'nin (BMG) çağrısı ile yapılan eyleme polis saldırdı. Taksim Tünel’de yapılacak yürüyüşten saatler önce Taksim ve civarı polis ablukasına alındı. Tünel’de bir araya gelenler ablukaya alındı ve gözaltına alındı. Eylemin haberini yapmak isteyen Kızıl Bayrak muhabiri Kardelen Yoğungan'ın da aralarında olduğu basın emekçileri polis şiddetine maruz kaldı ve alandan uzaklaştırıldı. Taksim Tünel’den meydana kadar pek çok noktada toplanmalar oldu. Polis tüm toplanma noktalarına saldırdı.

Şişhane Meydanı’nda bir araya gelenler “Şehîd namirin!" ve "Faşizme karşı omuz omuza!" sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Polis saldırısı üzerine kitle sokak aralarında yürüyüşünü sürdürdü. İstiklal Caddesi’ne çıkan gruplar da Şişhane’ye doğru yürüdü. HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Ayşe Acar Başaran, Fatma Kurtalan, Ayşe Sürücü, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tayyip Temel ve çok sayıda vekil İstanbul Barosu’nun önünde ablukaya alındı.

"Kimyasal silah kullanımı insanlık suçudur"

Burada konuşma yapan Sezai Temelli yaptığı konuşmada şunları dedi:

“Bugün savaşa karşı çıkan herkesi gözaltına alıp tutuklayan bir rejimle karşı karşıyayız. Bugün Şebnem Korur Fincancı haksız, hukuksuz yere cezaevindedir. Neden? Çünkü bu ülkede kimyasal silaha dair ‘gerekirse bir soruşturma açılsın’ çağrısında bulundu. Onu bizde dile getirdik. Çünkü kimyasal silah kullanımı suçtur, hem de insanlık suçudur. Bunun karşısında durmayan buna ortaktır. Bugün savaşın ne denli büyük bir yıkım yarattığını hep birlikte yaşıyoruz. Savaşa karşı ses çıkarmak yoksulluğa karşı ses çıkarmaktır. O yüzden diyoruz ki olduğumuz her yerde sesinizi çıkartın. Korkarsanız eğer işte bu korkak iktidar gibi silahtan, şiddetten başka bir şeyiniz olmaz.”

Saatlerce ablukada tutulan vekiller bırakıldıktan sonra sessiz yürüyüş yaparak HDP İstanbul İl binasına geçti. Şişhane’de bulunan binada da çok sayıda kişi ablukaya alındı. Vekillerin gelmesiyle yapılan görüşme sonucu onlarca kişi binadan çıkarıldı.

Öte yandan İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklarda eylemler gerçekleştirildi. En az 80 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul