Taksim’de Haziran Direnişi eylemi

Haziran Direnişi’nin 11. yılında Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla İpek Sokak’ta eylem yapıldı. Eylemde direnişte hayatını kaybedenler anıldı ve tutsaklara özgürlük talep edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Mayıs 2024
  • 21:21

Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Haziran Direnişi’nin 11. yılında Taksim’de eylem yapıldı.

Eylemden saatler önce Taksim Meydanı Anıtı ve Gezi Parkı’nın çevresi polis bariyerleriyle kapatıldı.

Metro İstanbul, saat 15.00’ten itibaren ikinci bir duyuruya kadar Taksim ve Şişhane metro istasyonları ile Taksim-Kabataş Füniküler Hattı’nın işletmeye kapatılacağını duyurdu.

Yoğun polis ablukasına rağmen TMMOB’un bulunduğu İpek Sokak’ta onlarca kişi toplandı. Direnişte yaşamını yitirenlerin ailelerinin en önde yer aldığı eylemde “Karanlık gider, Gezi kalır!” yazılı pankart açıldı. Eyleme BDSP ve DGB’nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve örgüt katılım sağladı. DGB’nin “Haziran Direnişi ruhuyla mücadeleye!” yazılı dövizlerle katıldığı eylemde direnişte kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Yapılan konuşmalarda Taksim’deki polis ablukası teşhir edilerek Haziran Direnişi’nin meşruluğu vurgulandı. Haziran Direnişi’nde yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak “Burada!” diye haykırıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda Gezi, Kobane ve 1 Mayıs tutsaklarının serbest bırakılması talep edildi. Ardından Taksim Dayanışması adına basın metni okundu.

Taksim Dayanışması adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Meydanları dolduran milyonların direnişi tüm renkleriyle dirençliliği, kararlılığı, çok sesli bir ezgiyi, yeryüzü sofrasında sıcak bir paylaşımı, kardeşleşmeyi, umudu simgeledi. Tüm bu gerçekliğin karşısında Gezi direnişini darbeyle, terörle ilişkilendirmek akılla, mantıkla, hukukla ve vicdanla izah edilemez.

Bilinmelidir ki ‘adalet’ mekanizmasını iktidarın siyasi emellerinin aracı haline getirmiş olmak ülkemize yapılan en büyük kötülüklerden biridir. Gezi davasında haklarında somut tek bir delil bile olmadan 7 yıldır tutsak edilen Osman Kavala için verilen ağırlaştırılmış müebbet cezası, 2 yıldır hukuksuzca hapsedilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater ve Mine Özerden için verilen 18’er yıllık hapis cezaları onanmış durumda.”

Basın metninin okunmasının ardından kitle sloganlarla dağıldı.

Eylem boyunca “Her yer Taksim her yer direniş!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, “Gezi’de düşene dövüşene bin selam!” sloganları atıldı.

Taksim Meydanı’na bakan Taxim Hill Otel’den “Taksim: 1 Mayıs’ın, Gezi’nin, direnişin meydanıdır! Bekle zafer şarkılarıyla gelişimizi! – Kaldıraç” yazılı pankart asan iki kişi gözaltına alındı.

Kızıl Bayrak/ İstanbul