Suriye ve Irak’a yönelik saldırılar protesto edildi

Türk sermaye devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik hava saldırılarına ilişkin birçok kentte eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Kasım 2022
  • 20:15

Türk sermaye devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik hava saldırılarına ilişkin birçok kentte eylem gerçekleştirildi.

İstanbul, Ankara, Van, Gever, Adana, İskenderun, Diyarbakır ve Mersin’de eylemler gerçekleştirildi.

İstanbul’da ise Esenler, Beşiktaş, Bahçelievler, Esenyurt, Gaziosmanpaşa, Avcılar ve Kartal ilçelerinde yapılmak istenilen eyleme polis saldırdı. Çok sayıda kişi bu eylemlerde gözaltına alındı.

HDP’nin Ankara’da gerçekleştirmek istediği eyleme polis saldırdı. HDP Ankara’nın sosyal medya hesabında yapılan video paylaşımında polis saldırısı şu ifadelerle aktarıldı:

“Rojava'ya dönük işgal saldırılarını protesto etmek için Sakarya Meydanın'da yapmak istediğimiz basın açıklamasına iktidar kolluğu saldırarak açıklamamızı engelledi ve arkadaşlarımız darp edilerek işkence ile gözaltına alındılar.”

Diyarbakır’da yapılmak istenilen eylem polis saldırdı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Gençlik Meclisi, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye ile Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarına ilişkin Dağkapı Meydanı’nda yapacağı eylemde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van il örgütü, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi, HDP Artemêt ilçe binası önünde bir araya geldi. Polis, ilçe binasını tamamen kapatırken, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ablukadan çıkarak, açıklama yapmak istedi. Açıklamanın yapıldığı sokağı kapatan polis, kalkanlarda ilçe binası önünde kitleyi binanın içerisine soktu. Basın emekçilerine de engel olan polis, Yeni Yaşam ve Xwebun Gazetesi çalışanı Şakir Bedir’i gözaltına alındı ve sonrasında serbest bırakıldı.

HDP Gever İlçe Örgütü gerçekleştireceği basın açıklaması öncesi HDP Gever ilçe örgütü binasının kapısı zırhlı araçlar ve polisleri tarafından kapatılırken, parti binasının bulunduğu ara sokaklar ise yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Çarşı merkezinde parti binasına doğru gelen yol ise trafik polisleri tarafından kapatıldı. Açıklamanın engellenmesi üzerine balkona çıkanlar sloganlarla durumu protesto etti, polis protestoyu siren sesleriyle bastırmaya çalıştı.

Siren sesleri arasında il binası balkonunda açıklama yapan HDP Colemêrg ilçe yöneticisi Emin Ertuş, daha önce Efrin ve Kürt bölgelerine yönelik gerçekleştirilen işgal saldırılarının IŞİD ve türevleri için yaşam alanlarına dönüştürüldüğünü belirterek şunları ifade etti:

“Saldırılar, iktidarın iddia ettiği gibi sınır güvenliğini sağlamak için değildir. Aksine Türkiye’ye yönelik tehdit ve tehlikeleri arttırmaktır. Türkiye’ye tehdit oluşturan Kürtler değil, Kürtlerin işgal edilen alanlarında palazlandırılan İŞİD ve türevleridir.”

HDP Adana İl Örgütü ve Adana Birleşik Mücadele Güçleri, HDP Çukurova ilçe binası önünde yaptıkları basın açıklamasıyla Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük hava saldırılarını protesto etmek istedi. HDP'nin basın açıklamasına polis izin vermedi. Açıklamaya hazırlanan HDP üyeleri bina önünde bekledikleri esnada çevik kuvvet ve sivil polisler HDP üyelerini darp ederek bina içerisine girmeye zorladı.

HDP İskenderun İlçe Örgütü, binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük hava saldırılarını protesto etti. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada basın metnini okuyan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Abdurrahim Şahin, TSK'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük hava saldırılarını kınayarak, “TSK'nin hava saldırıları bir an önce son bulmalıdır” dedi. HDP Erzin ve Dörtyol ilçe örgütleri önünde de basın açıklamaları yapılarak, saldırı protesto edildi.

HDP Mersin İl Örgütü, Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yapmak istedi. Açıklama öncesi il binasını abluka altına alan polis, kitlenin binadan çıkmasını engelledi. Polis valilik kararını gerekçe göstermesi üzerine kitle il binası önünde oturma eylemi yaptı. Oturma eylemine Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Halkevleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Kitle oturma eyleminde sık sık, “Kobanê düşmedi düşmeyecek”, “Kobanê umuttur, umut dimdik ayakta”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Bijî berxwêdana Kobanê” sloganları attı. 

Burada konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, valiliğin yasaklama kararı ile Türkiye’nin saldırılarını kınayarak, “Bu savaş politikalarının halklara herhangi bir faydası olmayacaktır. Kobanê düşmedi düşmeyecek” dedi.

“Suriye ve Irak’ın kuzeyine saldıran Türk rejimini durdurun”

Aydın, akademisyen, aktivist, hukukçu ve birçok STK üyesinden oluşan Arap ve Kürt Diyalog Komitesi, açık bir mektupla Kuzey ve Doğu Suriye ile Başûrê Kurdistan’a yönelik işgalci Türk devletinin saldırılarını durdurması çağrısında bulundu. “Suriye ve Irak’ın kuzeyine saldıran Türk rejimini durdurun” başlıklı mektupta şöyle denildi:

"Bizler Arap ve Kürt Diyalog Komitesi olarak birçok aydın, akademisyen, aktivist, hukukçu, Arap ve Kürt STK üyelerinden oluşmaktayız ve sizlerin uluslararası hukuka ve insan haklarını savunma, devletlerin egemenliklerini korumak için tavır sergilemenizi istiyoruz. Bölge halkını savunmak ve Türk ordusunun Suriye ve Irak’taki saldırılarını durdurmak için hava sahasını kapatmanızı istiyoruz.”

Mektup devletler, parlamenterler, AB, parlamenterleri, BM Genel Sekreterliği, uluslararası insan hakları örgütleri, Arap Birliği, parlamenterleri ve bütün Arap, İslam ülkelerine gönderildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı, ANF Türkçe