Irkçı saldırı protestoları...

“Yaşasın halkların kardeşliği!”

Afyon, Ankara ve Konya’da Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar Şırnak, Batman, Iğdır’da yapılan açıklamalarla protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Temmuz 2021
  • 17:35

Kürtlere yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırılar Şırnak, Batman, Iğdır’da yapılan açıklamalarla protesto edildi.

Şırnak

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Şırnak’ın Beytüşşebap ve İdil ilçelerinde ırkçı saldırıları protesto eden açıklamalar yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Beytüşşebap İlçe Örgütü’nde yapılan açıklamada konuşan İlçe Eşbaşkanı Beybun Aslan, Afyon ve Konya’da gerçekleşen saldırıları hatırlatarak, “Kürtlerin uğradıkları ırkçı saldırılar iktidarın cezasızlık politikasının bir sonucudur. Afyon’daki saldırının da Konya’daki ırkçı cinayetinde takipçisi olacağız” dedi.

HDP İdil İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamada konuşan İlçe Eşbaşkanı Yasin Öztaş, AKP-MHP’nin siyaseten bitme noktasına geldiği için nefret söylemlerine sarıldığını belirtti. Ankara, Afyon ve Konya gibi kentlerde Kürt halkına yönelik saldırıların olduğunu ifade eden Öztaş, “Bizler bu ırkçı saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız. İdil İlçe Örgütü olarak bu faşist ve ırkçı saldırıları kınıyoruz. Kürt siyaseti olarak bir kez dahi bu saldırılar karşısında geri adım atmadık. Bilinsin ki Kürt halkı vardır, Kürt dili vardır ve her zaman olacaktır” ifadelerini kullandı.  

Batman

Batman Demokrasi Platformu tarafından ırkçı saldırılara ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Platform adına açıklamayı dönem sözcüsü Deniz Topkan yaptı. Mevsimlik işçilerin hemen hemen her yıl ırkçı saldırılara uğradığını kaydeden Topkan, “Mevsimlik işçi olarak memleketlerinden farklı illerde çalışmaya giden emekçi vatandaşların her yıl ırkçı saldırılara uğruyor olması, saldırıların sistematik ve ırkçı saiklerle yapıldığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Irkçı saldırıları ve saldırılara zemin hazırlayan zihniyeti kınayan Topkan, “Irkçı saldırıların bir an önce son bulması gerektiğini, ırkçı saldırı failleri hakkında etkin ve tarafsız soruşturma başlatılmasını talep ediyor, ırkçı saldırılarda cezasızlık politikasının terk edilmesi gerektiğini belirtiyoruz” dedi

Iğdır

HDP Iğdır İl Örgütü de, yaşanan ırkçı saldırılara ilişkin parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklama öncesi konuşan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, saldırıların temelinde AKP iktidarının ötekileştiren, ayrımcı dilinin olduğunu belirtti. HDP’yi hedef haline getirenlerin aynı zamanda halkların birlikte yaşam arzusuna da saldırdığını dile getiren Eksik, “Halkaların bu faşist iktidara dur diyeceğini çok iyi biliyoruz. Ankara, Afyon ve İzmir’de yaşanan saldırıların failleri bellidir. Bu gün Iğdır’da Azeriler, Terekemeler, Kürtler ve daha birçok kesim birlikte yaşıyor. Birlikte yaşamın en güzel yanı paylaşmaktır. Faşist saldırılara rağmen bizler birlikte yaşamı var etmek zorundayız” dedi.

Açıklama, “Bijî yekitîya gelan!” (Yaşasın halkların kardeşliği) sloganıyla son buldu.