Sosyal medyada ajanlık dayatması

Mersin’de bir kişiye sosyal medyadan ajanlık dayatıldığı açığa çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Aralık 2020
  • 11:20

Gözaltına alınan onlarca kişi, götürüldükleri işkencehanelerde ajanlık dayatmalarına maruz bırakılıyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre, 2020 yılında 160 kişi baskı ve tehdit yöntemleriyle ajanlık dayatmasına maruz bırakıldı. Söz konusu dayatma, bu kez sosyal medyada yaşandı. Mersin’de yaşayan 29 yaşındaki Ramazan Aslan, “Aycan Sönmez” isimli İnstagram hesabından tehdit edilerek, ajanlık dayatıldı.

Aycan Sönmez” isimli hesap, gönderdiği mesajda Aslan’a iki arkadaşının nerede olduğunu sordu. Aslan, söz konusu hesabın kendisine 50 bin TL para teklifinde bulunduğunu belirterek, “Hayatımı kurtarmam ve daha iyi koşullarda yaşamam için bu kişileri vermem gerektiğini söyledi. Ona, ‘Sen devlet değil misin? O kadar gücün var. Git o kişileri kendin bul’ dedim. Sonra bana küfür etmeye başladı. Bu kez ‘sana güneş yüzü göstermeyeceğiz' diyerek tehdit etti” diye belirtti.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan Ömer Akın'ın haberine göre söz konusu hesabın bu kez ailesi ve arkadaşlarını tehdit etmeye başladığını dile getiren Aslan, kendisi, ailesi ve arkadaşlarının hesabı engellemesi üzerine “Merve_kanar21” isimli hesap tarafından tehdit edildiğini söyledi. Aslan, yaşadığı Şevket Sümer Mahallesi’nde arkadaşlarının ev baskınıyla gözaltına alınmasının ardından “Merve_kanar21” isimli hesaptan “Merhaba Ramazan abilerin sana uğradı mı?” şeklinde mesaj gönderildiğini aktaran Aslan, “'Sen bizim için önemlisin. Sana değer veriyoruz. O yüzden seni almadık. Bizim tekliflerimizi kabul etmezsen sana da güneş yüzünü göstermeyiz” şeklinde tehdit edildiğini belirtti.

Suç duyurusunda bulundu

Aslan, kentin Şevket Sümer ve Güneş mahallelerinde yaşayan birçok kişinin benzer şekilde tehdit ve ajanlık dayatmalarına maruz kaldığını ifade ederek, konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ve İHD Mersin Şubesi’ne başvurduğunu söyledi.