Sivas’ta maden için doğa talanı

Türkiye’nin dört bir yanında süren doğa talanına Sivas’taki 317 bin dönümlük doğal alan eklenecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ekim 2021
  • 00:00

AKP iktidarı maden çıkarma ve işletme için sermayeye hizmet sunarak doğayı yağmalamaya devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından 198. grup adı altında 9-10 Kasım 2021 günlerinde Sivas’ın 9 ilçesini kapsayan 31 sahada 317 bin 045.7 dekar doğal alan için ihaleye çıkarılıyor. İhale dosyasında 31 noktanın tamamının sermaye tarafından talep oluşturulmasıyla ihalenin düzenlendiği belirtiliyor.

9 ilçe 31 saha

Yeni Yaşam gazetesinde yer alan habere göre Sivas her açıklanan maden ihalesinde çok büyük doğal alanlar maden şirketlerine peşkeş çekiliyor. 198. grup adı verilen ihale listesinde 578 nokta için ihaleye çıkılırken bu listede Sivas toplam 317 bin 045.7 dekar alan 9 ilçede bulunuyor. Bu ilçelerden en büyük alan Divriği ilçesinde bulunuyor. Divriği coğrafyasının 117 bin 683 dekar doğal alan maden şirketlerine ihale ediliyor. Divriği’yi 71 bin 055 dekar alanla Hafik takip ederken diğer ilçeler ve ihaleye çıkarılan alan büyüklükleri şöyle: Kangal 22 bin 920 dekar, 22 bin 780 dekar, Yıldızeli 20 bin 699 dekar, Suşehri19 bin 943 dekar, Ulaş 19 bin 330 dekar, Gürün 16 bin 570 dekar.

Talep toplamaya devam!

Türkiye’nin yüz ölçümü olan 780 bin kilometrekareleik alanda veri toplayıp uluslararası piyasada bu verileri paylaşmak amacıyla iktidar tarafından Jeofizik ve Jeokimya Haritası hazırlandı. Maden arama çalışması kapsamında, MTA tarafından milyonlarca metre sondajlar yapıldı. Ortaya çıkarılan verilerle madencilik yatırımlarının artırılması için yerli- yabancı yatırımcılara veri paylaşılmaya başlandı. Bu amaçla İngilizce ve Çince “Maden Yatırım Rehberi” hazırlandı. Bu rehberle uluslararası maden şirketleriyle Türkiye coğrafyasındaki maden rezervleri ve yer bilgileri erişime açılmasıyla birlikte talep toplama işlemi başlatıldı.

İktidar giderayak!

AKP, 2 milyon hektarı aşan büyüklükte doğal alanları madenlere açtı. İktidarın kamuya ait ne var ne yok satmış veya rehin vermiş olması sonucunda sermayeye yeni yağma alanları açmak için doğal yaşam alanlarının sermaye yağmasını sağlamak dışında bir seçeneklerinin kalmamış olduğu ve giderayak bu durumu büyütme çabası içinde girdiği anlaşılabiliyor. Yıllardır MTA tarafından yapılan binlerce sondajın verileri iktidar tarafından kurulan kurumlar eliyle tüm dünyaya pazarlandı.

Sermayenin varlık nedeni

Sivas’ta ihaleye çıkarılan 4. grup madenler içinde yer alan demir, bakır, gümüş ve altın madenleri aynı zamanda uluslararası sermayenin de ilgi alanında yer almaktadır. ABD, Kanada ve İngiltere için madencilik önemli bir sektör olarak öne çıkarken, dünyanın dört bir yanındaki coğrafyaları yerle bir edip zehirleyen ve halkları kölelik koşullarında çalıştıran bu ülkelerin tekel konumundaki 3-4 şirketi Türkiye’de madenciliğin arka planında yer tutarken, sermayenin varlık nedeni olan yağma genişlemeye devam ediyor.