Şirince’de sondaj çalışmalarına izin verildi

AKP hükümeti, Şirince’de mermer ocağı jeotermal sondaj çalışmaları yapılmasına için verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şirketin toplam 297 hektar alanda göstereceği faaliyet için ÇED olumlu raporu verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Ağustos 2019
  • 22:10

Hükümet, dünyaca ünlü Selçuk’un Şirince Köyü’nde mermer ocağı ve jeotermal enerji sondaj çalışmalarına izin verdi. Bakanlık, mermer ocağına 546 yıl ömür biçti. JES projesi ve 297 hektar sahada faaliyete geçmeye hazırlanan mermer ocağına karşı Selçuk yaşayanları ayağa kalktı.

546 yıl boyunca kazılabilirmiş

Sözcü’den Gökmen Ulu’nun haberine göre, İzmir'in tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü turistik ilçesi Selçuk'ta çevre tehdit altına girdi. Torbalılı işadamı Rüçhan Abaylı'nın, Selçuk ilçesinin Belevi ve Şirince mahalleleri arasındaki bölgede mermer ocağı işletmek için yaptığı başvuru Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kabul edildi. Maden İşleri Genel Müdürlüğü, birbirine bitişik olan, her biri 99 hektarlık üç saha için işletme ruhsatı verdi. Maden sahası Şirince'ye 3200 metre, Belevi'ne 2500 metre mesafede tanımlandı. Toplam 297 hektar alanda faaliyet göstermek isteyen şirket için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED olumlu raporu verdi. Bakanlığın raporunda, mermer ocağına 546 yıl ömür biçildi. Diğer yandan, mermer ocağı sahasının doğusu ve bitişiğinde jeotermal enerji santrali kurulması için iki kuyuda sondaj çalışması yapılmasına da onay verildi.

Tarım ve orman vasfını yitirecek

Bu alan, 1/100.000 ölçekli planda tarım arazisi ve orman olarak tanımlanıyor. Bölgede orman, şeftali bahçeleri, zeytin ağaçları ve tarlalar yer alıyor. Uzmanlar, mermer ocağı faaliyete geçtikten sonra su kaynaklarının yok olacağını, ağaçların kuruyacağını, ocaktan yayılacak toz ve tükenecek yer altı suları nedeni ile tarım üretiminin yok olacağını belirtiyor. Tesislerin halk sağlığını olumsuz etkileyeceği, en büyük zararı, sahaya en yakın noktada bulunan Aziz Nesin Matematik Köyü öğrencilerinin göreceği vurgulanıyor.

Tarihe ve turizme de zarar verir

Hükümetin mermer ocağı ve jeotermal enerji sondaj çalışmalarına izin verdiği bölge sadece doğal güzelliği ile değil tarihi değerleriyle de her yıl çok sayıda turisti ağırlıyor. Efes Antik Kenti’ne yaklaşık 10 kilometre mesafe uzaklıkta olan Şirince aynı zamanda üzüm bağlarının ve birçok tarım ürününün yetiştirildiği bölgeye de tepeden bakıyor.

Efes Antik Kenti ile birlikte her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin akın ettiği Meryem Ana Evi de Şirince Köyü’nden yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta. Şirince’de yapılacak bu tür bir sondaj çalışmasının sadece doğal güzelliğe değil tarihi değerlere ve dolayısıyla turizme de zarar vermesine kesin gözüyle bakılıyor.