Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun bir televizyon programında yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.
SES tarafından yapılan açıklamada, Bakan’ın yaklaşık iki saat süren TV programında “Covid-19 pandemisinde olduğu gibi deprem sürecinin de başarılı atlatıldığını” söylediğini belirterek, “Alanda çalışanlar ve çalışanların örgütü olarak, yeterli kişisel koruyucu ekipmandan yoksun olarak pandemi mücadelesine başladığımızı hatırlatırız” denildi.
“Sağlık depremde enkaz altında kaldı”
Açıklamada, yaşanan deprem sürecine ilişkin ise şu ifadeler kullanıldı:
“Gerçekten çok iyi mi atlattık? Yoksa pandemi sonrası psikososyal destek alamadan 11 ili etkileyen büyük yıkımda organizasyon kopukluğu ve gecikmeler yüzünden enkazlardan sağ çıkabilenlerin üzerlerine yüklediğiniz yaşatma sorumluluğunun altında ezilmeye mecbur mu bıraktınız? Depremin ilk anından başlayarak ve halen de saha da olan bir örgüt olarak pandemi ve deprem sürecini iki cümlede ‘Sağlıkta dönüşüm programının pandemide cilası döküldü. Deprem de ise enkaz altında kaldı’ diye özetlemiştik. Biz sağlık emekçileri olarak yeni bir pandemiye hazır değiliz.”
“1. Basamak’taki iş yükünün farkında mısınız? ”
Açıklamada, bakanın aile hekimliği sisteminin “iyi bir reform” olduğunu anlatmaya çalıştığı belirtilerek şunlar ifade edildi:
“Gebe ve bebek takiplerinde göçle birlikte hareketlenen akışkan bir nüfusta ulaşılamayan her gebe ve bebeğin sorumluluğunu ebe ve hemşirelerin üzerine yıkıp, performans kesintileri yaparak koruyucu sağlık hizmetlerinin etkili bir şekilde yürütüldüğünü gerçekten düşünüyor musunuz? Bakanlığın dahi kira aldığı, kamusal hizmetlerin sunulduğu ASM’ler apartman altlarında, cami altlarında, kiralık mekanlarda depreme dayanıksız güvenli olmayan mekanlarda veriliyor. Depremde bazı kentlerde ASM’lerin birçoğu enkaz altında kaldı. Birçok hastane yıkıldı. Depremin üzerinden 18 ay geçmiş olmasına rağmen halen ASM binaları yapılmış değil. 1. Basamak’taki iş yükünün umarız farkındasınız.”
“Sağlıkta şiddete ölmeden çözüm istiyoruz”
Konuşmanın neredeyse tamamının hekimlere dair olduğunu gözlemlediklerini söyleyen SES, “Şiddetin hayata kastedecek şekilde hekimlere yönelmesi elbette tesadüf değildir. Ölmeden çözüm bekliyoruz” dedi.
Sağlığın giderek büyüyen sektörlerin başında geldiğini vurgulayarak, neoliberal politikalara hızla devam edileceğini anladıklarını kaydeden SES, şehir hastanelerinin de mevcut sorunlarını hatırlattı.
“Çözüm için kolektif çalışmaya hazırız”
Son olarak Bakanın konuşmalarında sağlık hizmetlerinin “ekip işi” olduğunu vurgulayan tek bir cümlenin olmadığını da belirten SES, “Gelen sorular karşısında kısmen hekimlerden, eczacılardan, diyetisyenlerden bahsetse de onların da sorunlarına yönelik ciddi bir çözüm önerisi göremedik. Sorulan soruların birçoğuna ‘bu konuda çalışmalar başladı’ diye yanıtlar verdi. Sorunların çözümüne yönelik çalışmaların başlatılmasından elbette memnuniyet duyarız. Her türlü olumlu çalışmayı da destekleriz. Fakat işkolunda örgütlü emek ve meslek örgütlerinin de önerilerini dikkate alacağını, çözüm için kolektif çalışmaya hazır olduğunu da ifade etmesini isterdik” dedi.
Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:
“Sağlık emekçilerinin ekonomik özlük ve demokratik hakları ile parçası olduğumuz halkın sağlık hizmetlerine erişim hakkı için yapılacak her türlü olumlu çalışmada destek olmaya ve birlikte çalışmaya, herkesin yararına yeni bir sağlık sisteminin inşası için sorumluluk almaya hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz.”