SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) Merkez Yönetim Kurulu Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesinde yenidoğan yoğun bakım ünitesinin sıcak su tesisatının patlamasına dair bir basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada mevcut sağlık sisteminin pandemi de ve depremde çöktüğü hatırlatılarak şöyle devam edildi:
“Sağlık alanında çalışma alanlarının giderek güvensiz olması, denetimsizlik ve olumsuzluklar sonrası işletilen süreçlerin kapalı kapılar ardında yürütülmesi aşağıda sıralayacağımız sorunların temel nedenidir.
Çok yakın tarihlerden son bir iki haftada yaşanan birkaç örnekle bir kez daha neden bunu söylediğimizi hatırlatmak isteriz.”
Açıklamanın devamında son iki haftada yaşanan ihmaller şöyle sıralandı:
“*4 Ağustos 2024: Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesinde yenidoğan yoğun bakım ünitesinin sıcak su tesisatının patlaması sonucu tavan çöktü. Bir bebek yaşamını yitirdi. Sağlık emekçileri yaralandı.
*4 Ağustos 2024: Bursa İnegöl ilçesinde iki ambulans kazaya karıştı, sağlık emekçileri yaralandı.
*4 Ağustos 2024: Kendisini üyelerimize ve sendikamıza yönelik yaptığı ayrımcı politikalarından dolayı iyi bildiğimiz AKP’li Nüket Hotar’ın rektörlüğü döneminde doktor istifaları, intiharlar ve mobbing iddiaları, hekim ve hemşire eksikliği, hekim eksikliği nedeniyle branş dışı görevlendirmeler gibi skandallarla gündem olan Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Acil Servisi “daha iyi hizmet sunmak amacıyla 01.08.2024 tarihinden itibaren tadilata girmiştir” bilgilendirmesi ile hizmete kapatıldı.
*30 Temmuz 2024: Erzurum’un Oltu ilçesinde ambulans kazasında iki sağlık emekçisi yaşamını yitirdi.
*30 Temmuz 2024 tarihinde Muğla Bodrum 12 No’lu Ortakent ASM hekimi Dr. Mustafa Hürkal sözel ve fiziksel şiddete uğradı kalp krizi geçirdi ve halen yaşam mücadelesi veriyor.
*29 Temmuz 2024: Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Acil Serviste hasta yakınlarının bıçaklı kavgası sonucunda 1 sağlık emekçisi yaralandı.
*29 Temmuz 2024: Kayseri’de emniyet müdürünün çocukları tarafından doktora yönelik şiddet olayı yaşandı.
*29 Temmuz 2024: Diyarbakır Çocuk Hastanesinde dağıtılan yemekten yara bandı çıktı.
*25 Temmuz 2024 KTÜ Farabi Hastanesinde görev yapan hekime yönelik şiddet eylemi gerçekleşti.
*24 Temmuz 2024 Amed Şubemiz Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesinde ameliyat oda sıcaklıklarının 32 °C derece olmasına rağmen ameliyatların devam ettiğini duyurdu. Hasta güvenliği ve enfeksiyon kontrol önlemleri gereği ameliyathane oda ısısı aralığının 20-23 °C derece olması gerekmesine rağmen 10 hastanın ameliyatının 35 °C derecede yapıldığı iddiasına cevap verilmedi henüz. Doğunun en büyük illerinden birinde bu durum yaşanıyorsa Antalya, Adana, Şırnak İdil ve Cizre Devlet Hastaneleri ameliyathane odalarının sıcaklık ve nem oranlarını da merak ediyoruz aslında.
*20 Temmuz’da Kızıltepe Devlet Hastanesinde çalışan ve hastalara verilen kahvaltının yetersizliğini kamuoyuna duyurmuştuk.
*20 Temmuz’da Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde klima menfezlerinden akan suyun çalışma ortamında çalışan ve hastaların hayatlarını nasıl tehlikeye attığını gösteren görüntüleri paylaşmıştık.
*17 Temmuz 2024: Dicle Üniversitesi hastanesinde hasta, hasta yakınları ve sağlık emekçileri dağıtılan öğlen yemeğinden kaynaklı zehirlendi. 2000 kişiye dağıtılan yemekten resmi kayıtlara göre zehirlenenlerin sayısının 150 kişi olduğu basına ve kamuoyuna yansımıştı. Sayının az tutulması için yöneticiler devreye girmiş, sağlık emekçilerine, istirahat raporu bile verilmemiş, iş kazası bildirimi yapılmamıştı. Dengeli ve yeterli beslenmeye yetmeyen, yandaş şirketeler kar etsin diye bize işyerlerimizde yedirilen yemeklerle zehirleniyoruz.
*10 Temmuz 2024 Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesinde 45 °C derecelik sıcak havaya rağmen çalışmayan soğutma sistemi nedeniyle emekçiler ve hastaların yaşamalarının tehlikede olduğunu ifade eden yönetici ve temsilcilerimizin görev yerleri değiştirilmeye çalışıldı.”
Açıklamanın devamında hastanelerdeki sorunlar sıralanarak şunlar ifade edildi:
“Halkımız çok iyi bilsin ki bu sistemin sorumlusu emekçiler değildir. Sorumlular bellidir. Sağlık sistemi değişsin diye taleplerimizi hep beraber iktidara yönlendirmek zorundayız. Birlikte mücadele etmek zorundayız.
Değerli çalışma arkadaşlarımızı, siz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini; canımıza kasteden, mobbingi, şiddeti bize reva gören, uzun çalışma saatlerine rağmen düşük ücretlere mahkûm eden bu sistemin değirmenine su taşıyan sendikalara karşı, emekçilerin örgütlenmesine kanal açan ve bizlerin gerçek sendikası olan SES’te örgütlenmeye çağırıyoruz.”