Randevu alamayan hastaların acil servisleri tercih etmesi sonucu geçen yıl 1 milyara yakın başvurunun 150 milyonu sadece Acil Servislere oldu.
SES’in çağrısıyla Acil Servislerde hastalara verilen sağlık hizmetinin kalitesini olumsuz etkileyen yoğunluğa ilişkin basın açıklaması yapıldı.
“112 Acil Sağlık Hizmetleri Alarm veriyor!” şiarıyla yapılan eyleme İstanbul Tabip Odası da katıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Öyle bir noktaya gelmiş bulunuyoruz ki; araçlar hurdaya dönmüş durumda, her an arıza veriyor. Personel yetersiz, çalışanlar tükenmiş durumda. Ambulansa ihtiyaç duyan acil hastalar hizmete ulaşmakta zorluk çekiyor. Halkımıza ve kamuoyuna sesleniyoruz! Acil hastanız için yarım saat beklemek ister miydiniz?
Ambulans ve Acil sağlık hizmetleri sağlık sisteminin en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Hayat kurtarma olay yerinde başlar, ancak acil hastaya gidecek ambulans yok! Türkiye genelinde bakanlığın 2022 yılı verilerine göre acil yardım ambulansı başına düşen nüfus 14870’dir. Ancak İstanbul’da ambulans başına düşen nüfus Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı, 28356’dır. Bu tablo oldukça vahim olmasına karşın bir de son 6 ayda yaşanan ambulans arızaları eklenince neredeyse her 100 bin nüfusa bir ambulans ekibi bakacak düzeye gelmiştir. Soruyoruz acil sağlık hizmetleri gibi kritik kamu hizmetlerinde tasarruf tedbirleri mi uygulanıyor?”
“Sağlık alma hakkı üzerinden tasarrufu kabul etmiyoruz!”
Açıklamada araç filosundaki araçların eski ve bakımsız olmasına değinilerek şöyle devam edildi:
“Az sayıda ambulans ile günün 24 saati canhıraş hizmet vermeye çalışan saha ve Acil Çağrı Merkezi çalışanları insanüstü bir çaba ile bu açığı kapatmaya çalışıyor. İş yükü zaten ağır olan çalışanların sırtına yeni yükler biniyor. Soruyoruz peki ama nereye kadar! Bakanlık 2024 yılı için ambulans başına düşen nüfus sayısını 14500 olarak hedeflerken İstanbul gibi devasa bir metropol şehrini gözden mi çıkarmıştır. Yine bakanlık 2024 yılı için 1000’nin üzerinde ambulans alımı öngörmüş ancak 620 tanesini yani yarısından fazlasını hibe şartına bağlamış durumda! Soruyoruz, hibe olmazsa ambulans alınmayacak mıdır? Kamu kaynakları patronlara peşkeş çekilirken halkın sağlık alma hakkı üzerinde tasarruf tedbirleri uygulanmasını kabul etmiyoruz.”
Açıklamanın devamında 112 emekçilerinin her geçen gün ağırlaşan çalışma koşullarına yer verilerek talepler şöyle sıralandı:
“*Bir an önce ambulans filosu artırılmalı, alım hemen yapılmalıdır!
*Anlaşmalı yetkili servisler artırılmalı, arızalar bir an önce giderilmelidir!
*Klima arızası tamiri için anlaşmalı servisler artırılıp, gerekli kaynak sağlanmalıdır!
*Acil olarak personel alımı yapılmalıdır! On binlerce ATT/AABT atanmayı bekliyor!
*Disiplin soruşturmaları ile çalışanlara baskılar son bulmalı! Kamu yararı gözetilmeli, Tutanaklar minimuma düşürülmeli!
*112 ‘çok riskli birim’ ilan edilmeli, teşvik ek ödemeler buna göre düzenlenmeli!
*Sağlıkta şiddetin önüne geçilmelidir. Kolluk kuvvetleriyle koordinasyon geliştirmelidir.
*Vaka elemeleri yapılarak 112 acil sağlığın yükü azaltılmalıdır!"