“Sağlığa bakan istiyoruz”

Diyarbakır’da SES Amed Şubesi düzenlediği basın açıklamasında Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan sorunlara dikkat çekti ve çözüm talep etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Eylül 2024
  • 21:30

Diyarbakır’da Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Amed Şubesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan sorunlara ilişkin basın açıklaması düzenledi. 

“Sorunlar dağ gibi / Sağlığa bakan istiyoruz” yazılı pankartı açıldığı eylemde basın metnini SES Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi İşyeri Temsilcisi Sevim Oğuz okudu. Oğuz, hastanede yaşanan sorunları şöyle sıraladı: 

“Hekimler tam kapasite ile çalışmalarına ve hasta başı poliklinik süresi 5 dk altına düşmesine rağmen, hastalar polikliniklerde randevu bulmakta zorlanıyor. Yine nöbet ödemelerinin zamanında yapılması gerektiğini altını ısrarla çiziyoruz. Yıllardır yasal kreş hakkımız konusunda görüşmediğimiz idareci kalmadı. Çocuklar doğdu büyüdü ama kreş sorunu hiçbir idarecinin ilgi alanına girmedi. Gece nöbetlerinde kat sekreterliğinin bulunmaması nedeni ile tıbbi veri girişlerinin hemşirelere yaptırıldığı, hemşirelerin görev alanında bulunmayan bu tarz işlerin yaptırılmak istenmesi iş barışını bozmaktadır. Servis hemşirelerinin eczaneden ilaç almaları konusunda yaşanan sorunlar özellikle gece mesaisinde bulunan hemşireleri ciddi olarak zorlamaktadır. Sağlıklı, hijyenik, kaliteli ve kalori açısından yeterli yemek hakkına ulaşım konusunda birçok hastanede yaşanan sorunlar hastanemiz için de devam etmektedir. Günaşırı nöbetler ve yoğun çalışma koşulları nedeniyle çalışma barışı bozulan ve ciddi psikolojik tahribata neden olan (intihar girişimlerine varan) olaylar yaşanmaktadır. Özellikle Türkçe bilmeyen hastaların çevirmen olması nedeni ile şikayetlerini aktaramama, utanma gibi gerekçelerle sorun yaşanmaktadır.” 

Oğuz konuşmasının devamında sorunların çözümüne dair taleplerini şöyle sıraladı: 

“Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) sorunu acilen çözülmelidir. Nüfus ve bölge potansiyeli göz önüne alınarak personel planlaması yapılmalıdır. Nöbet ödemeleri zamanında yapılmalıdır. Acilen kreşler açılmalıdır. Personele ait otopark yapılmalıdır. Kat sekreterliği oluşturulmalıdır.  Hastane kendi imkanları ile yemekhaneyi aktifleştirerek, personeline yemek hizmeti vermesi sağlanmalıdır. Geçici görevlendirmeler iptal edilmelidir. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir.  Özellikle Kurmanci ve Zaza’ca bilen personellerin hasta ile o dille iletişim kurulmasının teşvik edilmesi, hastayı psikolojik olarak rahatlatacak ve tedavi süreçlerinde olumlu katlıları olacağı bilimsel gerçekliği dikkate alınarak gerekli adımların atılması sağlanmalıdır. Hasta yönlendirme tabelalarına Kürtçe eklenmelidir.”