Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi pandemi de zor şartlar altında çalışan sağlık emekçiler için ek ödeme talebi ile Konak Kemeraltı girişinde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasından “önce bizler değil maskeler konuşuyor” diyerek zor şartlar altında çalışan sağlık emekçileri hatırlatıldı ve hayatını kaybeden sağlık emekçileri için saygı duruşunda bulunuldu.
Ardından açıklamayı SES Şube Başkanı Erkan Batmaz okudu. Açıklamada “siyasi iktidar ve hiçbir şekilde sağlık emekçisini görmeyen Sağlık Bakanlığı; yıllardır ekonomik ve özlük haklarımız için bizi görmezden geldi, duymadı, yok saydı. Haklarımızı vermedikleri gibi her geçen gün haklarımızı budayan düzenlemelerle özlük haklarımızı daha da geriye götürüyor” denildi.
"Bizi açlık sınırının biraz üzerinde sefalet ücretine mahkûm etti. Bunun yanında özlük haklarımızı iyileştirmediği, geliştirmediği gibi değişik ve sözleşmeli istihdam modelleri oluşturarak kadrosuz ve güvencesiz çalışma modeli yarattı” denilen açıklamanın devamında sorunlardan bahsedildi.
Batmaz açıklamanın devamında şunları ifade etti:
“Sağlık ve Sosyal Hizmet alanında AKP, bizlere vadettiği ve verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmediği gibi hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin geride kalan ailelerine ve çocukları bir vefa borcu olarak sahip çıkılmadı. Hayatını kaybeden sağlık emekçilerine bakmak en azından vefa borçludurlar. Bu konudaki görevini yerine getirsin.”
“Özlük haklarımızı istiyor ve taleplerimizi sıralıyoruz” denilerek şunlar belirtildi:
“1. Söz verdiğiniz gibi 3600 ek göstergemiz verilsin,
2. Yıpranma payından fiili çalışma şartı kaldırılsın, yıpranma payı (fiili hizmet zammı) geçmiş yıllar da dahil ve 5 yıla 1 yıl olmak üzere bütün emekçileri kapsasın,
3. Çalışma koşullarımız düzeltilsin, iş yükümüz azaltılsın, uzun çalışma saatleri kısaltılsın
4. Her işyerine 7/24 ücretsiz kreş sağlansın,
5. EYT sorunu bir an önce çözülsün,
6. Sağlıkta şiddeti ve mobbingi önleyen gerçek tedbirler alınsın,
7. Covid-19 meslek hastalığı sayılsın,
8. Sözleşmeli statüde çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri kadroya geçirilsin,
9. Hemşirelik meslek yasası uygulansın ve diğer sağlık meslek mensupları için kendilerine özgü meslek yasaları çıkarılsın,
10. Analık izni 16 haftadan 24 haftaya çıkartılsın
11. Giyim yardımı mesleki riske uygun gerçek enflasyon rakamlarıyla ödensin, sağlık ve güvenlik açısından ücretsiz servis sağlansın,
12. Pandemi ile mücadele eden filyasyon ekiplerinin ve nöbet usulü çalışanların yemek sorunu çözülsün,
13. Kadrolu ve güvenceli istihdam biçimiyle sağlık emek gücü sayısı artırılsın,
14. Sosyal hizmetlerde emek gücü artırılsın, çalışma saatleri ve vardiya sistemi düzenlensin,
15. Haklarında memuriyete engel teşkil edecek kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.”
Talepler yerine getirilene kadar mücadeleye devam edecekleri belirtilen açıklama alkış ve sloganlar ile bitirildi.
Kızıl Bayrak / İzmir