Sermayenin karı, halkın sağlığına tercih edilemez!

Asbest yüklü gemiyi istemiyoruz!

Geminin Aliağa'ya getirilmesine, sermayenin kâr etmesi için sınıfımızın, halkın sağlığının yok sayılmasına ve çevreye zarar verilmesine karşıyız.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mayıs 2021
  • 09:45

600 ton asbest yüklü savaş gemisinin Aliağa’ya getirilmesi ve Gemi Söküm Tesislerinde sökülecek olması, Aliağa'da süregelen çevre ve halk sağlığı sorununu daha da boyutlandıracağı açık.

Kapitalizm özü itibari ile üretimin kârlılığı üzerine kuruludur. Daha az masraf ve daha çok kazanç bu düzenin ana mottosudur. Halk sağlığı, çevre sorunu, işçi sınıfının çalışma koşulları üretimin vb. konular üretimin sürekliliğini ve kârlılığını sarsmayacak biçimde ele alınır. Çevre sorununun asıl nedeni insan yaşamını ve çevreyi esas almayan kapitalizmin kendisidir.

Aliağa'da birçok sorunu art arda sayabiliriz. Petrokimya tesisleri, demir çelik fabrikaları, gemi söküm tesisleri, denizin hergün doldurularak yapımına devam edilen yat limanı tesisi vb... Yaşam ve çalışma koşullarının ağırlaşmasıyla paralel bir tazda ilerleyen çevre ve halk sağlığı sorunu Aliağa'da geri dönülemeyecek duruma yaklaşmıştır. Solunum yolu rahatsızlıkları,  kanser, deri rahatsızlıkları Aliağa ve çevresinde olağanlaşan bir hal almıştır. İşçiler ve aileleri bu durumdan direk etkilenirken, gittikçe derinlederinleşen ekonomik kriz koşullarında tüm önlemlerin askıya alındığı ve sorunların gittikçe derinleştiği aşikardır.

Asbest yüklü gemi tüm Aliağa havzasını etkileyecek!

Asbest, temas halinde kanser sebebidir. Solunum yolu ile alınan asbest akciğer kanseri başta olmak üzere, ağır sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Asbest ile çalışma büyük riskler barındırmaktadır. Abdestin miktarı, taşınması ve bertaraf edilmesi gibi sıkı önlemler eşliğinde yapılacak bir söküm işleminin açığa çıkaracağı masraf, gemi söküm patronları tarafından kabul edilmeyeceği ve bu nedenle alınması gereken önlemlerin gözardı edileceği açıktır. Gemi söküm işçilerinin yanı sıra, hurdaların taşınması ve demir çelik fabrikalarında eritilmesi işinde çalışan işçinin direk zarar göreceği açıktır. Ayrıca asbestin havaya ve toprağa karışması ciddi çevre ve halk sağlığı sorunu yaratacaktır. Tam da bu yüzden geminin Aliağa'ya getirilmesine, sermayenin kâr etmesi için sınıfımızın, halkın sağlığının yok sayılmasına ve çevreye zarar verilmesine karşıyız. Sağlığımız ve geleceğimiz için öncelikle Aliağa halkını ve tüm İzmir'li emekçileri mücadeleye çağırıyoruz!

Ege İşçi Birliği