Semra Güzel'in tutuklanması protesto edildi

Dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in tutuklanması pek çok ilde yapı-lan eylemlerle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Eylül 2022
  • 18:50

Dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in tutuklanması pek çok ilde protesto edildi. Güzel, 2 Eylül’de gözaltına alınıp, 3 Eylül’de İstanbul Adliyesi’nde tutuklandı. Diyarbakır, Urfa, Ağrı, Çanakkale’de protesto eylemleri yapılırken, Şırnak Barosu ev 7 parti ve oluşum yazılı açıklama yaptı.

“Karar tamamen siyasiydi”

Tutuklanan Güzel avukatı aracılığıyla mesaj gönderdi. Güzel mesajında şunları dedi:

“Herkese merhaba, öncelikle belirtmeliyim ki ben çok iyiyim çünkü haklıyım, haklıyız. Süreci hepimiz yakından takip ettik, tamamen hukuksuzca yürütülen bir süreçti. Karar tamamen siyasiydi. Ama emin olun bizler kazanacağız, umut kazanacak, barış kazanacak, kadınlar kazanacak, halklar kazanacak. Hepinizi seviyorum ve saygıyla selamlıyorum…”

İstanbul’da HDP önünde eylem

HDP İstanbul il binası önünde gerçekleştirilen açıklama öncesi il binasının bulunduğu cadde yüzlerce polis tarafından ablukaya alınırken, çok sayıda gözaltı aracıyla da cadde trafiğe kapatıldı.

Açıklamada ilk olarak konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, HDP’li kadın vekillere yönelen senaryo ve arkasındaki “güçleri” çok iyi bildiklerini söyledi.

Daha sonra söz alan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da, Güzel’in meclisin en çalışkan vekillerinden birisi olduğunu vurgulayarak konuşmasına başladı. 

Güzel'in boyun eğmediğini ve asla da eğmeyeceğinin altını çizen Kenanoğlu “Semra Güzel üzerinde oluşturulan bu kumpaslar kendi pisliklerini kapatmak için oluşturulmuş senaryodur. Bunu herkes biliyor” dedi.

Açıklama, “Hak, hukuk, adalet HDP’yle gelecek”, “Semra Güzel irademizdir”, “Jin jiyan azadi”, “HDP umuttur umut dimdik ayakta”, “Semra Güzel onurumuzdur”, “Biji berxwedana zindanan” sloganları ve alkışlar ardından sona erdi.

Diyarbakır’da Rojava Parkı’nda eylem

Diyarbakır’da Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Rojava Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Eylemde konuşan DAKAP Sözcüsü Kıymet Yıldız “Kadınlara her defasında yeni bir saldırı konsepti ve nefret söylemiyle yaklaşanlar; yaşadıkları çok boyutlu krizin üzerini örtmek isteyen bu politikaları dün olduğu gibi bugün de tutmayacaktır” dedi

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran konuşmasında şunları söyledi:

“Bu dönemi Kürt düşmanlığı üzerinden sürdürebileceklerini düşünüyorlar. Semra Güzel’in başını eğmeye çalıştılar ancak başaramadılar. Semra arkadaşımız utanılacak bir şey yapmadı. Milyonların iradesi olan Semra Güzel’in utanılacak bir şeyi yok. Kürt düşmanlığının binlerce fotoğrafını sıralayabiliriz. Örneğin geçen gün bir babanın eline torba içerisinde oğlunun kemikleri verildi. Belediyeye atanan kayyumlardır, kadın mücadelesi yürüten Ayşe Gökkan’a 30 yıl ceza verildi, Aysel Tuğluk’un tahliye edilmemesi Kürt düşmanlığımım fotoğrafıdır. Halkımıza sesleniyorum; bu fotoğrafları unutmayalım. Kapımızı çalanlara bu fotoğrafları gösterelim.”

Eylem “Jin jiyan azadî”, “Semra Güzel irademizdir”, “Semra Guzel vîna gel e” sloganlarıyla son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı