Semra Güzel’in milletvekilliği düşürüldü

Semra Güzel’in milletvekilliği düşürüldü. HDP Kadın Meclisi yaptığı açıklama ile tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Aralık 2022
  • 20:30

HDP Milletvekili Semra Güzel’in milletvekilliği, Meclis Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen oylama sonucunda düşürüldü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tutuklu Semra Güzel’in milletvekilliği Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylama ardından düşürüldü. HDP’li Semra Güzel’in yasama faaliyetlerine katılmadığı nedeniyle vekilliğinin düşürülmesine dair Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun raporu sonrası Meclis Genel Kurulu’nda Güzel'in vekilliğinin düşürülmesine dair oylama yapıldı.

Oylama sırasında Genel Kurul’da HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da yer alırken, HDP Milletvekilleri, “Semra Güzel halkın vekilidir” ve “Semra Güzel halkın iradesidir” yazılı dövizler taşıdı. Milletvekilleri, oylamayı sloganlarla protesto etti.

Meclis’teki konuşmaların ardından gerçekleşen oylama sonrası Güzel’in milletvekilliği Meclis Genel Kurulu'nda okunan tezkere sonrası düşürüldü.

HDP Kadın Meclisi'nden Güzel tepkisi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Meclis’te milletvekilliğinin düşürülmesi görüşülen tutuklu milletvekili Semra Güzel için Diyarbakır’da açıklama yaptı. Yenişehir İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamada “Semra Güzel vîna me ye” pankartının taşındı.  

Açıklama öncesi konuşan İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Güzel’in hukuksuz bir şekilde tutuklandığı için genel kurula katılamadığına dikkati çekti. Sonrasında konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran şunları dedi:

“Bizler bugün burada kadınlara ölümü, tacizi, tecavüzü reva görenlerin karşında kadın özgürlük mücadelesiyle ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganını dünyanın dört bir yanına yayan Kürt kadınları adına konuşuyoruz” diye belirtti. Güzel’in gerillalarla fotoğraf çektirdiği dönemde “çözün süreci” olduğunu ve bu süreçte birçok kesimin gidip geldiğini, basının da oralarda canlı yayın yaptığını anımsatan Başaran, “Bir fotoğraf üzerinden vekilimiz linç edildi. Bunun başında suç işleri bakanı vardı. Her gün bu ülkedeki farklı suç tiplerde mafya liderinden çocuk tacizcilerine, kadın katillerinden uyuşturucu baronlarına kadar katalog katalog basına sızan, servis edilen suç işleri bakanının linçiyle başlayan bir süreçti bu. Önce bir linç kampanyası başlatıldı. Vekilimiz, sosyal medya ve yandaş medya aracılığıyla hedef gösterildi. AKP Genel Başkanı bu ülkenin cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden kişi tarafından da hedef gösterildi. Parlamentoya talimat verildi. Vekilimiz Semra Güzel hakkında hızlıca dokunulmazlığının kaldırılma süreci başlatıldı. Bu ülkede evinde kadın katledilen AKP milletvekili ile ilgili bu kadar hızlı davranmayan Meclis, kendisine verilen talimatı aldı ve bu süreci yürütmeye başladı”

Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” sloganı ve alkışlarla sona erdi.