“Ücretler arttırılsın zamlar geri alınsın!”

BDSP, DP, EMEP, HDP ve PDD İstanbul İkitelli’de basın açıklaması yaparak “Birlikte insanca yaşayabilmek için faşist ve ırkçı saldırılara karşı mücadeleye!” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ağustos 2021
  • 21:10

İstanbul Küçükçekmece Atatürk Mahallesi-İkitelli Işıklar’da saat 18.00’de BDSP, DP, EMEP, HDP ve PDD basın açıklaması yaparak “Birlikte insanca yaşayabilmek için faşist ve ırkçı saldırılara karşı mücadeleye!” çağrısı yaptı. Açıklamada Kod-29 saldırısına da değinildi, Sinbo direnişine destek çağrısında bulunuldu.

Eylemde okunan basın metninde Süleyman Soylu’nun “Temmuz ayından itibaren  ülkenin ekonomisi öyle bir atağa kalkacak ki, uçacağız” demesine karşılık olarak, iğneden ipliğe yapılan zamlarda uçulduğu vurgulandı ve “Gerçek enflasyon en  az  yüzde  40’larda ve emekçilerin  tenceresi doğru düzgün kaynamıyor. Peş peşe yapılan zamlar ve yeni vergiler ile krizin ve salgının faturası işçi-emekçilere kesiliyor” denildi.

“İşten çıkarmalara, kamu mallarının yağmalanmasına izin vermeyelim!”

Saray yönetiminin israfı artarken, AKP’li bürokratların halka karşı iki yüzlüce tasarruf çağrısı yaptığı belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“2020 yılında 4 milyona yakın abonenin elektriği, ödeyemedikleri gerekçesiyle kesildi. Ülkemiz son dönemde sermaye-devlet-siyaset-mafya sarmalında vahim iddialarla çalkalanmaktadır.  İktidar temsilcilerinden bürokratlara, medya patronlarından çetelere, uyuşturucu tacirlerinden emniyet ve yargı temsilcilerine uzanan kirli ilişkiler, silsile iddialar halinde ortalığa saçılıyor. Sermaye iktidar aracılığıyla memleketin kaymağını yerken, işçi ve emekçiler ise işsizliğin, yoksulluğun, sefaletin ve sömürünün pençesinde kıvranıyor”

Ülke tam anlamıyla yangın yeri haline gelmişken, iktidarın rant peşinde koştuğuna değinilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Genelkurmayı, Bakanları derken toplam 13 uçak alan iktidar, farklı illerde çıkan yangınlara, kiralık 3 uçakla müdahale ediyor. İtibarı sarayda, gösterişte, lüks ve şatafatta arayanlar, yangınların arasından ne malımızı ne de canımızı kurtaramıyorlar. Kapitalistlerin kar hırsına kurban edilerek talan edilen doğa, tahrip edilen çevre ve yetersiz koruma önlemleri, sonuç olarak halka hep yıkım ve acı olarak dönüyor. İktidar partisi, tarım ve ormanlık alanlar başta olmak üzere bütün canlıların yaşam alanlarını imara vebetonlaşmaya açan bir partidir.  Hükümetiyle, otel patronlarıyla, inşaat baronlarıyla sermaye grupları bir yandan timsah gözyaşı dökerken, diğer yandan el ovuşturup daha önce defalarca olduğu gibi yangınla açılan yeni rant alanlarının hesabını yapıyorlar.”

“Birlikte insanca yaşamak için faşist ve ırkçı saldırılara karşı mücadeleye!”

Yaşanan ekonomik sıkıntılara, mültecilerin ucuz işgücü olarak sömürülmesine ve yükseltilen ırkçılığa, Konya Meram’da olduğu gibi katliama varan ırkçı saldırılara dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanılarak birlikte mücadele çağrısı yapıldı:

“Yoksulluğun, işsizliğin ve sefaletin kıskacında kıvranan işçiler ve emekçiler, yaşanan son gelişmelere dair uyanık olmalıdır. Çünkü mülteciler ve Kürtler üzerinden yapılan şoven kışkırtmalar aynı zamanda emekçilerin birliğini bölmeye yönelik girişimlerdir ve insanca yaşam taleplerinin önüne geçmektedir.

Emekçi halkımız, Kürtlere ve mültecilere yönelik ayrımcı ve sorumsuz ifadeler kullanan burjuva muhalefet anlayışına asla prim vermemelidir.  Gün; ormanlarımız ve yerleşim yerleri cayır cayır yanarken bir yangın uçağını bile halka reva görmeyenlere karşı birleşik mücadeleyi büyütme günüdür. Gün kardeşlik ve barış günüdür; bu topraklarda hep birlikte eşit bir şekilde yaşamak için ırkçılığa ve faşist saldırılara  karşı  dayanışma  ve  omuz  omuza  verme günüdür. Türk, Kürt, Arap her milliyetten işçi ve emekçiler olarak  işimiz, ekmeğimiz  ve  geleceğimiz için insanca  yaşam  taleplerimizle  birlikte demokrasinin, adaletin, barışın ve  özgürlüğün  sesini yükseltelim! Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği! “

Eylem “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek!” sloganlarıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul