Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Saros Körfezi’ne Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı yapılmak isteniyor. Bölge halkının tüm itirazlarına rağmen Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu karar aldı.
Artı Gerçek’te yer alan habere göre Saros Gönüllüleri Dayanışma Komisyonu adına açıklamalarda bulunan Avukat Bülent Kaçar bilirkişi raporunda, ÇED sürecinin yönetmelikte belirtilen aşamalara uygun olarak yürütülmediğini, Kapsam ve Özel Fırsat Belirlenmesi'nin çelişkili olduğunu belirtti. Kaçar belediye ve bölge halkının olumsuz görüşüne rağmen sürecin devam ettirildiğini vurguladı.
Hazırlanan Bilirkişi Raporu’nda ise proje alanında olumsuz etkilenecek birçok bölgenin bulunduğu ve limanın yapılması halinde telafisi mümkün olmayacak zararlar göreceği vurgulanıyor. ÇED raporunda yeterli bilimsel verinin bulunmadığının ve yer seçiminin hatalı yapıldığının altı çiziliyor. Ayrıca bölgenin birinci derece SİT alanı olarak tescil sürecinin devam ettiği belirtiliyor.
Yine proje kapsamında inşa edilmesi planlanan 17 bin 121 metrelik kara boru hattının 12.92 hektarlık kısmının ormanın içinden geçtiği, ÇED raporunda bölgede yaşayan hayvan türlerine yer verilmediği ve koruma altındaki türlerin bulunup bulunmadığının değerlendirilmediğinin de altı çiziliyor.
Liman projesinin çevredeki bitki örtüsüne de zarar vereceği hatırlatılarak bilirkişi raporunda projede yer alan bölgenin 350 hektarlık kısmının 2016'da meydana gelen Sazlıdere yangınında yandığı ve bu bölgenin Anayasa kapsamında koruma altında olduğu belirtiliyor.
Öte yandan, Sazlıdere'de toplanan yüzlerce kişi bakanlığın kararını bir kez daha protesto etti. Saros Gönüllüleri tarafından yapılan açıklamada, "İlk günden beri birlikteliğimiz, projeyi ve hukuksal takip eden çalışmalarımız ve dayanışmamız tüm hızıyla devam etmektedir. Katkı sunan, emek veren herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bilirkişi raporuyla haklılığımızın ve davamızın bilimsel olarak kanıtlanmış olması hepimiz için gurur vericidir" dendi.