Saros’a yanaşan gemi protesto edildi

Saros Gönüllüleri Dayanışması, Saros Limanı’na yanaşan gemiye karşı basın açıklaması yaparak Trakya’nın kalbine yüzer bomba koymaktan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Şubat 2023
  • 17:30

Saros Gönüllüleri Dayanışması, Saros Limanı’na yanaşan gemiye karşı basın açıklaması yaptı.

15 Şubat itibariyle Vasant 1 isimli Hindistan bandıralı geminin Saros Körfezi’ne giriş yaptı. Gazete Duvar’dan Deniz Çil’in haberine göre Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönülleri tarafından bugün bölgede basın açıklaması düzenlendi.

Saros Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Mürşide Çoban, yapılan basın açıklamasında şunları dedi:

“Maalesef Saros’u katletmeye ant içmiş olanlar, bilimi ve hukuku hiçbir zaman öncelik sırasına almadıkları için çığlıklarımızı duymazdan geldiler.”

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Bu devasa ticari limanı, Saros Denizi’ni katlederek, tarım arazilerimizi yok ederek, acımasızca fay hattı üzerine son hızla inşa ettiler. Proje başlamadan BOTAŞ’ın açıklamalarında ve ÇED raporunda günde 28 milyon metreküp üretim yapılacak, günde bir gemi ya gelir ya gelmez diyorlardı. Proje bittiğinde geldiğimiz noktada ise daha geçen ay yapılan anlaşmalarla LNG taşımacılığında Saros’u Enerji transfer bölgesi Trakya’yı hub alanı ilan ettiler. Umman’dan 10 yıl süreyle, yıllık 1,4 milyar metreküp, Bulgaristan ile 13 yıllık süreyle yıllık 1,5 milyar metreküp uzun yıllara yansıyacak uluslararası anlaşmalar yaptılar. Tehlikenin farkında mısınız dostlar? Kazanan başka ülkeler ama katledilen hep bizim denizimiz hep bizim doğamız. Daha kaç felaket yaşamamız gerekiyor bu ağır bedelleri canımızla ödememek için? Hani bu FSRU limanı sadece Trakya ve Marmara bölgesinin gaz ihtiyacı için yapılmıştı? Hani bölge halkı için yüksek istihdam kaynağı olacaktı?”

Açıklamada ÇED raporuna, denizdeki canlıların durumuna, depreme değinildi ve son olarak şunlar ifade edildi:

“Doğa ile inatlaşmanın bedelini bundan sonra bizler ödemek istemiyoruz. Henüz liman açılışı yapılmamışken, yaşanan depremden ders alınmasını, başta jeolojik açıdan olmak üzere projenin tümüyle yeniden gözden geçirilmesini, hızla yaklaşan Marmara depremi öncesinde fay hattı üzerine Trakya’nın kalbine yüzer bombalar koymaktan vazgeçilmesini talep ediyoruz.”