Sarıgazi Halk Festivali yasaklanamaz...

"Direnerek kazanacağız güzel günler göreceğiz!"

Sarıgazi'de Halk Festivali’nin keyfi olarak yasaklanması protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Eylül 2021
  • 21:00

2014 yılından bugüne türlü bahanelerle yasaklanan Halk Festivali geçtiğimiz yıl pandemi gerekçe gösterilerek, bu yılda keyfi bir şekilde yasaklandı. “Yasakları tanımıyoruz!” diyen Festival Hazırlık Komitesi 19.00’da festivalin gerçekleştirileceği Demokrasi Caddesi girişinde açıklama yaptı.

Gülüm: “Biz kazanacağız!”

Açıklama HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve aydın yazar Temel Demirer’in konuşmaları ile başladı. Züleyha Gülüm şunları ifade etti:

“Tüm etkinliklerimizin, festivallerimizin, eylemlerimizin yasaklandığı bir dönemden geçiyoruz. İşçilerin, kadınların, halkların mücadelesinden korkuyorlar. Türklerimizden korkuyorlar. İstiyorlar ki faşizme boyun eğelim. Ama asal boyun eğmeyeceğiz. Biz kazanacağız!”

Demirer: “Sadece ekmek değil, özgürlük de istiyoruz.”

Ardından Temel Demirer konuşmasını gerçekleştirdi. Demirer farklı defalarca Sarıgazi Festivali’ne katıldığını, şimdi de burada olduğunu anlattı. Maltepe’de aşı karşıtlarına izin verilirken, festivalin yasaklanmasının gerekçesini anlattı. Ekmek isteyen, yoksul emekçilerin taleplerinin yasaklanmasına anlam veremediklerini anlattı. “Sadece ekmek değil, özgürlük de istiyoruz” diyerek iktidarın keyfi yasaklarını eleştirdi. Konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:

“Bugün burada bizleri ezseniz, yok etseniz de bu ülkedeki devrimci damar bitmeyecek, yerini yenileri mutlaka alacak. Biz haklıyız, biz kazanacağız!”

“Yasaklarınızı tanımıyoruz, Direnerek kazanacağız güzel günler göreceğiz!”

Ardından Hazırlık Komitesi adına açıklama okundu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Ne kadar güvenli değil mi? Mahallelerimizde çetelerin güçlenmesi için elinden geleni yapan rüşvet alan, kendi savunmalarında “biz Sarıgazi’de yaşıyoruz teröristlerle savaşıyoruz” dediklerinde serbest bırakılan uyuşturucu, taciz, tecavüz her türlü yolla gençlerimizi geleceğimizi zehirleyenler ne kadar güvenli?  Bizler biliyoruz iktidarın güvenlik anlayışını.  Dersim’den,  Sivas’tan, Roboski’den,  Ankara’dan, Suruç’tan 19 Aralık’tan... Yerin binlerce metre altında kalan Soma’lı madencilerden, grevleri, eylemleri yasaklanan işçilerden, panzer altında ezilen Sevcan’dan Mihraç’tan.

Hiçbir yasayı tanımayanlar, kendi koydukları hukuku dahi yok sayanlar, bizden koydukları keyfi yasaklara uymamızı bekliyorlar. Ama biz bu yasakları tanımıyoruz.

Tek korkuları işçilerin,  halkların iktidara karşı mücadele etmesi, devrimcileşmesi, özgürleşmesi ve alanlarda yan yana gelmesidir. Çürümüş düzeninizin, sermaye egemenliğinin koyduğu hiçbir yasağı tanımıyoruz. Bu yasakçı, sömürücü, baskıcı iktidara karşı savaşmak toplum için hem bir zorunluluktur hem de meşrudur.”

 “Baskılar bizi yıldıramaz! Sarıgazi bizimdir, bizimle özgürleşecek!” denilerek açıklama bitirildi.

Açıklamanın bitimde Grup İsyan Ateşi türkü ve marşlarıyla açıklamaya eşlik etmek istedi. Enstrümanların sesinden rahatsız olan kolluk müdahale etmeye çalıştı. Grup İsyan Ateşi eşliğinde söylenen Çav Bella ve Kızıldere ile açıklama bitirildi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye