Saray rejiminin “Dr. Faust’u” ödüllendirildi

Mevki için “Dr. Faust” olmayı göze alan birine büyükelçilik yeterli olur mu, bilinmez. Ancak ruhunu zorbalara satanların alnına yapışan kara lekeyi silebilecek hiçbir maddenin olmadığı kesindir.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ekim 2022
  • 20:15

Türkiye Barolar Birliği (TBB) eski başkanı Metin Feyzioğlu, bir dönem güya Saray rejimine muhalifti. Adli yıl açılışında yaptığı konuşmaya sinirlenen AKP şefi Tayyip Erdoğan, “edepsizlik yapıyorsun” diye tepki göstermişti. Haberlere yansıyan o görüntüler, ikili arasında ciddi bir gerilim olduğu izlenimi uyandırmıştı. Tabii o tutum Saray rejimi karşıtlarınca büyük bir sempatiyle karşılanmıştı. Ne de olsa adam büyük şefe “kafa tutmuştu.”

Ancak aradan uzun bir süre geçmeden Metin Feyzioğlu’nun “keskin muhalif” portresinin arkasından farklı bir suret belirmeye başladı. Bu artık muhalif değil, ruhunu şeytana satan Geothe’nin Dr. Faust karakterini çağrıştıran bir portreydi. Bu “değişim” önce şaşkınlık yarattı, inandırıcı bulunmadı. Ama Feyzioğlu her tutumuyla Saray rejiminin “Dr. Faust”u olduğunu tam bir utanmazlıkla/pişkinlikle göstermeye başlayınca tartışma kalmamıştı.  

Bazı çevreler, Feyzioğlu’nun “muhalif” iken “Faust”a dönüşmesini, adamdaki yükselme hırsının şiddetine bağladılar. Bu iddia bir spekülasyon olsa da Feyzioğlu’nun Saray rejiminin “mücahidi” havalarında ortalıkta dolaşması, TBB’ye kurulan kumpasa ortak olması, AKP şefi tarafından büyük bir teveccüh görmeye başlaması doğal olarak tiksintiyle karşılanmıştı.

Tek adama dayalı dikta rejimleri, muhaliflere karşı ne kadar acımasız, zorba ise, dalkavuklara karşı da o kadar cömert davranırlar. Ruhunu satanları ödüllendirir, onlara mevkiler bahşederler. Tabii kullanışlı oldukları sürece. Yoksa “kullanma süresi dolan” figürlerin bir paçavra gibi çöplüğe atmak da bu zarba rejimlerin temel taktiklerinden biridir. Nitekim AKP’nin siyasi çöplüğüne bakıldığında enva-i çeşit tip olduğu görülür.

Feyzioğlu’nun halen “kullanışlı olanlar kategorisinde” olduğunu belirtmek gerek. Üstelik Feyzioğlu Saray’ın dalkavukları zümresine katılınca, yapılan ilk TBB Genel Kurulu’nda TBB başkanlığından kovulmuştu. Bir anlamda dalkavukluğun diyetini ödemişti. Şimdi ise ödülünü alma zamanı gelmiş görünüyor. Büyükelçilikler ve daimi temsilcilerin atanmasıyla ilgili açıklama yapan Saray’ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dr. Faust’a müjdeyi verdi: “Metin Feyzioğlu, Lefkoşa Büyükelçiliği'ne atandı…”

Mevki için “Dr. Faust” olmayı göze alan birine büyükelçilik yeterli olur mu, bilinmez. Ancak ruhunu zorbalara satanların alnına yapışan kara lekeyi silebilecek hiçbir maddenin olmadığı kesindir.