Saray oligarkları

AKP iktidarında 45 milyonu aşkın insan yoksulluk yaşıyor. AKP’yle en yüksek gelire sahip imtiyazlı yüzde 1’lik kesim, tüm ülkenin toplam gelirinin yüzde 23’ünü kasasına koyuyor. Eşitsizlik her geçen gün derinleşiyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Mart 2022
  • 23:40

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel'in hazırladığı rapor, AKP’nin 20 yıl boyunca kendisine yakın küçük bir grubun çıkarını gözeten rantçı politikalarıyla eşitsizliklerini ve yoksulluğu derinleştirdiğini ortaya koydu. Raporda şunlar ifade edildi:

“Gelir ve servette adalet ortadan kayboldu, gıda yoksulluğu, barınma ve eğitim gibi alanlarda yoksullaşma derinleşti. Vatandaşlar, çocuk, genç, yaşlı, emekli ve hatta çalışan yoksulluğunun her türlüsüne maruz bırakıldı.”

En yüksek enflasyon

Hüseyin Şimşek’in BirGün’de yer alan haberine göre AKP döneminde yolsuzluk, israf ve kötü yönetim yüzünden Türkiye ekonomisi, 2015-2020 yılları arasında yüzde 20 küçülmüş, milli gelir 864 milyar dolardan 720 milyar dolara geriledi. Bu süreçte toplumun yüzde 90’ının gelir seviyesi yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle geriledi. 2021 yılı Aralık itibarıyla Türkiye, 178 ülke arasında en yüksek enflasyona sahip 8’inci ülke konumunda.

Türkiye’de en yüksek gelire sahip yüzde 1’lik kesim, toplam gelirin yüzde 23’ünü alıyor. Türkiye’nin ürettiği 4 birim gelirin 1 birimini tepedeki en zengin yüzde 1’lik kesim, yani yaklaşık 1 milyon kişi alıyor. BM Gelir Dağılımı eşitsizliği göstergelerinden biri olan nüfusun en zengin yüzde 1’lik kesiminin milli gelirden aldığı pay sıralamasında Türkiye, 119 ülke arasında en kötü 7’nci sırada yer alıyor.

Çocuklar risk altında

Her 2 çocuktan 1’i yoksulluk riski altında. 2020 yılında Türkiye, 30 Avrupa ülkesi arasında en yüksek çocuk yoksulluğu oranına sahip 2 ülkeden birisi. Şiddetli yoksulluk yaşayan 16 yaş altı çocukların sayısı 6 milyon 500 bine ulaştı. Türkiye’nin yoksul çocuk sayısı, 27 AB ülkesinde yoksulluk içinde yaşayan çocukların toplamından bile 1,5 milyon çocuk daha fazla.

Milyonlarca yoksul

2020’de yoksulluk yaşayan yurttaş sayısının 45 milyona kadar ulaştığı tahmin ediliyor. Enflasyon, hayat pahalılığı ve işsizlik oranları ile hesaplanan Küresel Sefalet Endeksi’ne göre 2022 yılında Türkiye, 178 ülke arasında en kötü yılı yaşayan 7’nci ülke oldu. 2018’den itibaren, ekonomik ve döviz krizleriyle birlikte Türkiye’de orta sınıf gelir grubu en az 3,1 milyon kişi azaldı.

Gelir adaletsizliği

Türkiye, zengin ve yoksul yurttaşlar arasındaki gelir dağılımı adaletsizliğinin göstergesi olan Gini katsayısında Dünya Bankası tarihsel göstergelerinde 170 ülke arasında en kötü 30 ülke arasına girdi. Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir adaletsizliği açısından en kötü 4 ülkeden 1’i oldu. 2019’da 94 bin olan dolar milyoneri sayısı yalnızca bir yıl içinde 115 bin kişiye ulaştı.

İş arayan emekliler

AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana çalışan veya iş arayan emeklilerin sayısı 1,5 milyondan 4,2 milyona yükseldi. 2022’ye gelindiğinde en düşük emekli maaşı, eşitsizliğin en yaygın olduğu ülkelerden biri olan Kolombiya’daki asgari ücretten bile düşük durumda. Emekli maaşı alan 13,7 milyon kişinin yaklaşık yarısı ya bir işte çalışmakta ya da iş aramakta.

Kaynak: BirGün