Sağlıkçılardan “yeni önlem” tepkisi

Fahrettin Koca’nın sağlıkta şiddete ilişkin çözüm önlemine tepki gösteren sağlıkçılar “önce sistemi düzeltin” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Temmuz 2022
  • 14:30

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ardı arkası kesilmeyen sağlıkta şiddet sorunuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

X-ray’li güvenlik sistemlerinin çözüm olacağını savunan Koca şunları söyledi:

“Sağlık kurumlarımızın güvenliği için, giriş kapılarından başlayarak ivedilikle yapılacak işlerimiz var. Kapı güvenlik sistemleri kurularak 24 hastanemizde daha yeni güvenlik uygulamasına geçildi. Sistem, hızla ülke geneline yayılacak.”

100 bin beyaz kod

Sağlık meslek örgütleri bu uygulamanın da çözüm olmayacağını söyledi. Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) elektrik faturalarını bile cepten ödemek zorunda kaldıklarını anlatan aile hekimleri, bu sistemlerin çalıştıkları yerlere nasıl kurulacağını sordu.

Konuya ilişkin Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’a konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi Başkanı Kubilay Yalçınkaya, şu ifadeleri kullandı:

“Asayiş önlemleriyle veya sadece yasa değişikliğiyle sağlıkta şiddet önlenemez. Bu asayiş önlemleri aynı zamanda sağlıkta şiddetin normalleşmesine neden olabilir. X-ray cihazları bıçak, silah gibi eşyanın girmesini önleyebilir. Ancak sağlıkta şiddet bu materyalle mi gerçekleşiyor? 100 bine yakın beyaz kod şikâyeti var. Bunlardan kaç tanesi X-ray kullanınca önlenebilecek olaylar? Artan bir şiddet eğilimi var.” 

“Sorumlusu bakanlıktır”

Yaşanan sorunun sağlık sisteminden kaynaklandığını vurgulayan Yalçınkaya şöyle konuştu:

“Asıl beş dakikada bir randevu verilmesi, hastanelerdeki imkânsızlıklar, randevu alınamaması gibi sorunların muhatabı sağlık emekçisi değil bakanlıktır.”

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Taner Balbay ise şu ifadeleri kullandı:

“Bakan döner sermayesi olan hastaneler için kapı güvenlik sistemleri yaptırabilir ama diğer hastaneler için bile zor. ASM’lerde sadece güvenlik kameraları var onları da cebimizden ödedik.”