Sağlık örgütleri, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın “Beyaz Reform” adı altında duyurduğu düzenlemeleri değerlendirmek, çalışma koşullarının ve sağlık hizmetinin iyileştirilmesine dönük taleplerinin takipçisi olmak amacıyla 27 Ağustos’ta Türk Tabipleri Birliği’nde (TTB) bir araya geldi.
Toplantıda ilk olarak Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği değerlendirildi. Yapılan konuşmalarda performans sisteminin aynı tarzda sürmesinin çalışma koşullarını ağırlaştırma ve sağlıkta şiddeti tırmandırma sonuçlarını doğurabileceği, yanı sıra disiplin ceza sayısının artabileceği belirtildi.
Hukuki sürecin de ele alındığı toplantıda 5 acil talep belirlendi.
Toplantının ardından yapılan ortak açıklama şöyle:
“Sağlık Bakanı’nın ‘Beyaz Reform’ olarak nitelediği, ağustos ayı içerisinde yayımlanan, ‘Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’ ve ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki düzenlemeler elbette ki haklarımız için birlikte mücadelemizin bir başarısıdır. Ancak aylardır dile getirdiğimiz taleplerimizin yerine getirilmediğini de görmekteyiz. Çalışma koşullarımızı ve dolayısıyla sunduğumuz sağlık hizmetinin niteliğini iyileştirmeyecek olan bu düzenlemelerin hem bizim hem de toplumun sağlığını iyi yönde etkilemeyeceği açıktır. Sağlıklı olabilmemiz için daha önceden de sık sık gündeme getirdiğimiz ve son toplantımızda ortaklaştırdığımız 5 talebimizi kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.”
Öncelikli 5 talep
Toplantıda belirlenen öncelikli 5 talep özetle şu şekilde sıralandı:
“1. Etkili bir sağlıkta şiddet yasası
2. Güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları
3. Nitelikli eğitim
4. COVID-19 pandemisi özelinde güvence
5. Ekonomik ve özlük haklarımızın korunması ve geliştirilmesi.”
İmzacı sağlık örgütleri şu şekilde:
“Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Hekim Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) katıldığı toplantıdan çıkan metne, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekim-Sen), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (Tüm Rad-Der), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB)"