Asistan hekimler: Eşit işe eşit ücret

Asistan hekimler üniversitelerde çalışan asistan hekimler olarak pek çok yerde basın açıklaması gerçekleştirdi ve "Eşit işe eşit ücret" dediler.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2022
  • 13:50

Asistan hekimler üniversitelerde çalışan asistan hekimler olarak pek çok yerde basın açıklaması gerçekleştirdi ve “Eşit işe eşit ücret” dediler.

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere şehirlerde “tek ses” olarak gerçekleştirilen eylemlerde meslek örgütleri destek verdi. Özlük haklarına sahip çıkan asistan hekimler yaptıkları açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın attığı adımın soruna neden olan politikaların özünü korumaya dönük dolduğunu vurguladı. Açıklamada “Yönetmelik; “reform” olarak adlandırılabilecek bir yenilik getirmediği gibi, performans sistemini ortadan kaldırdığını da söylemek güçtür” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Emeğimizin karşılığı olan güvenceli tek ödemeye yerine “temel ek ödeme” ile “teşvik ek ödemesi”nden oluşacak maaşa “ek ödeme” şeklinde ücretlerimiz düzenlenmiştir. Buna göre,  “Temel ek ödeme”, sabit ödeme ile taban ödeme toplamından oluşmaktadır. Teşvik ek ödemesi olarak adlandırılan ödeme ise performansa dayalı ek ödemeden başkaca bir şey değildir.”

Açıklamada tıp eğitiminin niteliksizleştiğine işaret edilerek şunların altı çizildi:

“Mevcut yönetmelik değişmezse hekimler önümüzdeki dönemde bilimsel araştırmayı, halk sağlığını, tıp eğitimini önceleyen bölümleri tercih etmeyecek; en çok teşvik kazanabileceği bölümleri tercih edecektir. Branşları ve hekimleri yarışa sokup kârlılık üzerinden ödeme yapan bu sistem yerine gerçek anlamıyla performansa dayalı olmayan bir sistem talep ediyoruz.”

Asistan hekimlerin çalışma koşullarına vurgu yapılarak şunlar ifade edildi:

“Sürekli görmezden gelinen, sesleri duyulmak istenmeyen yabancı uyruklu asistan hekim kadrolarında çalışmakta olan meslektaşlarımız bütün iyileştirilmelerden muaf tutulmakta, asgari ücretin altında bir maaş almakta, birçoğu sigortasız çalışmaktadır.”

“Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakma eylemleri dâhil hak arayışlarımızı daha gür sesle yapılacağını” ifade eden asistan hekimler son olarak şunları ifade etti:

“Emeğimizin karşılığının emekliliğe yansıyan, güvenceli ve tek kalemde ödenmesini savunmakla beraber mevcut durumda eşitsizliğin oluşmaması adına; Üniversite bünyesinde görevli asistan hekimlerin ek ödemeden yararlanabilmesi için gerekli çalışmaların YÖK tarafından bir an önce yapılmasını bekliyoruz.”