Sağlık emekçileri iş bırakma eylemini bitirdi

Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliğine” karşı başlattıkları 5 günlük iş bırakma eylemini tamamladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Aralık 2024
  • 18:30

Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) çalışan sağlık emekçileri, 1 Kasım 2024'te yürürlüğe giren ve kamuoyunda “Eziyet Yönetmeliği” olarak bilinen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı başlattıkları beş günlük iş bırakma eylemini tamamladı.

İstanbul’da eylemin son gününde Kadıköy Rıhtım'da toplanan sağlık emekçileri Sağlık Bakanı'na istifa çağrısında bulundu. 

Eylemde ilk sözü alan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, yönetmeliğin halk sağlığına zarar verdiğini ve sağlık emekçilerini hedef aldığını belirtti. 

Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) İstanbul İl Temsilcisi Melike Sigeze ise, sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığı zorluklara dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 18 yıldır hemşire olarak görev yaptığını belirten Sigeze, çalışma koşullarının insan haklarına aykırı olduğunu söyledi. 

İstanbul Aile Hekimleri adına açıklama yapan Selçukcan Uluç, yönetmeliği “saçma” olarak nitelendirerek, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukları ve Sağlık Bakanlığı'nın tutumunu eleştirdi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) adına konuşan Hatice Yayla ise, sağlık sisteminden ne hastaların ne de hizmet sunan çalışanların memnun olduğunu belirterek, Bakanlık'ın ısrarla bu yanlış politikaları sürdürdüğünü söyledi.

Ankara’da Emek Aile Sağlığı Merkezi önünde eylem yapıldı. Eylemde konuşan ANKAHED İkinci Başkanı Ahmet Sefa Eylevler Sağlık Bakanlığı’na uyarıda bulunarak şunları ifade etti:

“Sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz. Alanın öznesi olan bizlerin, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin örgütlerinin yapılan değişikliklere yönelik görüşlerimizi ve önerilerimizi dikkate almayarak, yok sayarak ne halk sağlığını geliştirebilirsiniz ne de sağlık emekçilerinin sorunlarını çözebilirsiniz. Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir.”

Diyarbakır’da ise Çand Amed'de forum düzenlendi. Foruma Amed Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, Amed Tabip Odası Genel Sekreteri Ahmet Baran ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şube Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus ile sağlık emekçileri katıldı. 

Urfa’da sağlık emekçileri basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda meslek örgütleri adına yapılan konuşmalarda yönetmeliğin geri çekilmesi talep edildi.

Antalya'da SES Antalya Şubesi üyeleri, Muratpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde toplanarak yönetmeliğin geri çekilmesini istedi. SES üyeleri, taleplerini yanıt vermeyen Sağlık Bakanlığı’nı çaldıkları düdüklerle protesto etti. 

Adana'da ise Tabip Odası'nda bir araya gelen aile hekimleri ve sağlıkçılar, serbest kürsü kurdu. Sağlıkçılar serbest kürsüde sorunlarını ve buna dair çözüm yollarını anlattı. Adana Tabip Odası Başkanı Özden Polatöz, söz konusu yönetmeliğin halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek, yönetmeliğin geri çekilmesini istedi.

Mersin'de Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yapıldı. Sağlıkçılar, sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” ve “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını attılar.

Açıklama, oturma eylemiyle son buldu. 

Mardin’de Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler ve sağlık çalışanları basın açıklaması öncesi bilgilendirme broşürleri dağıttı. Broşür dağıtımının ardından yapılan açıklamayı Mardin Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Yavuz Adıbelli okuyarak, sağlık emekçilerinin taleplerini sıraladı.