On dokuz sendika ve 2 aile hekimliği federasyonu tarafından kurulan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM) bünyesindeki sağlık emekçileri iş bıraktı.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık emekçileri “Meslek onurumuz, insanca yaşamak ve yaşatmak için buradayız! Sonuna kadar mücadele ederek birlikte kazanacağız!” yazılı pankart taşıdı.
Eylemde ilk olarak ortak basın açıklaması okundu. “1-2 Ağustos’ta iş bırakma kararı aldık. Çünkü ölüyoruz, öldürülüyoruz! Ekonomik olarak açlık sınırındayız, tükeniyoruz!” denilen açıklamada sağlıkta şiddete dikkat çekildi. Açıklamada şöyle devam edildi:
“Şiddeti engellemek için sadece kanunların yeterli olmayacağını biliyoruz!
Rant alanına dönüştürülen ve kışkırtılan sağlık talebi, saygının yok edilmesi, eksik istihdamla verilmeye çalışılan hizmet, sanal kuyruklar, 5-10 dakika muayene süreleri…
Şiddeti üreten, bu sistemin ta kendisi, biliyoruz.”
Açıklamanın devamında sağlık emekçilerinin sefalete mahkum edildiği vurgulandı ve çalışma koşulları içerisinde hak gasplarının altı çizildi. “Sağlık, en temel haktır. Sağlık hizmetleri bir ekip işidir ve bir bütündür!” diye devam edilen açıklamada nitelikli sağlık hizmeti için halkla birlikte mücadele çağrısı yapıldı.
Ardından AHESEN, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, Hekim Birliği Sendikası, Hekim-Sen, HEP-SEN, İSTAHED, SES ve Tabip-Sen adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda sağlık emekçilerinin sefalet koşullarında yaşama mahkûm edilmesine, işyerlerinde can güvenliği olmamasına ve sağlıkta şiddete, AKP-MHP iktidarının sağlık emekçilerine verdiği sözleri tutmamasına, sağlık emekçilerinin yurtdışına kitlesel gidişine ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son mektubuna değinildi.
Bakan Koca’ya cevap
Bakanın gönderdiği mektuba cevaben şunlar ifade edildi:
“Bugün burada 21 STK yan yanayız. Bugün burada şiddete karşı yan yanayız. Bugün burada Ersin Arslan, Ömür Eren, Ekrem Karakaya ve tüm sağlıkta şiddet kurbanları için yan yanayız. Yoksulluk sınırı altında çalışmak istemediğimiz ve mobbinge hayır demek için yan yanayız. Çöken sağlık sistemi ve 21 senedir uyguladığınız değersizleştirme politikalarını kabul etmediğimiz için yan yanayız!”
Fahrettin Koca’nın mektubunda görüşme talebi olduğuna değinilen konuşmalarda Şun“Pandemiden beri görüşme talebimiz reddediliyor. Sağlık politikalarını halkımızla birlikte belirlemek için bizler buradayız!” denildi. Konuşmalarda sağlıkta çıkacak her yasa ve yönetmelikte söz sahibi olmak istediklerini vurgulandı.
Eylem boyunca “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Sağlıkta şiddet sona ersin” sloganları atıldı.
Kızıl Bayrak/ İstanbul